Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У США збільшується кількість дітей з інфекційною еритемою, яку називають синдромом ляпаса


Спалах активності людського парвовірусу В19, що викликає так званий синдром ляпаса,  змусив Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) США опублікувати рекомендації щодо уникнення зараження парвавірусом.

Заражаються здебільшого діти від 5 до 9 років

Вірус, який отримав назву синдром ляпаса, і викликав надзвичайно високу кількість випадків у Європі, тепер стрімко поширюється серед дітей у США.

Повідомляється, що зараження дітей віком від п’яти до дев’яти років стрімко зростає, причому позитивні тести підскочили з 15% у 2022 році до 40% у червні 2024 року.

Дорослі, які працюють у школах та медичних установах і знаходяться в тісному контакті з дітьми, також мають високий ризик інфікування.

У людей, інфікованих парвовірусом B19, особливо у дітей, може розвинутися висип на обличчі або інфекційна еритема, неначе після ляпаса.

Симптоми парвовірусу B19

Парвовірус В19, широко відомий як синдром ляпаса, є сезонним респіраторним вірусом, який передається повітряно-крапельним шляхом як людьми, які мають симптоми, так і тими, у кого вони не проявляються (безсимптомні хворі).

Окрім повітряно-крапельного шляху, вірус може передаватися від матері до плоду під час вагітності, а також при переливанні крові та похідних плазми.

Діти та дорослі зазвичай спершу повідомляють про

  • лихоманку;
  • слабкість;
  • біль у суглобах.

Ці симптоми з’являються приблизно через сім днів після інфікування та тривають близько п’яти днів. Саме в цей час людина найбільш заразна.

Приблизно через сім-десять днів починається друга фаза з висипом на обличчі або інфекційною еритемою, особливо у дітей.

Висип у вигляді павутини, може з’явитися і на тілі через один-чотири дні.

Специфічного лікування немає

Фахівці застерігають, доки не з’явився висип, хворий може заражати оточуючих при спілкуванні.

Однак у багатьох людей, інфікованих вірусом, симптоми взагалі можуть бути відсутніми.

Вакцини або специфічного лікування від вірусу не існує. Лише симптоматичне.

Але щоб уникнути ускладнень, вагітним та людям з ослабленою імунною системою, які мають перераховані симптоми, варто звернутися до лікаря, щоб бути під наглядом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Metro

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 13:22:18