Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Генсек НАТО Рютте підтримує дозвіл для України на удари вглиб РФ

Фото: Офіс президента

Марк Рютте, який обійняв посаду генсека НАТО з 1 жовтня, заявив, що Україна має право завдавати ударів по цілях на території Росії, але зняти обмеження на далекобійну зброю може лише країна-постачальник.

Про це він заявив у Брюсселі в штаб-квартирі НАТО під час пресконференції після церемонії передання повноважень попереднім генсеком Єнсом Столтенбергом.

Рютте про удари по РФ

Генсек НАТО зазначив, що Україна “веде війну самооборони”, що означає, що вона має право себе захищати.

— І, як ми знаємо, згідно з міжнародним правом, це право не закінчується на кордоні. Підтримка права України на самооборону означає, що вони також можуть завдавати ударів по законних цілях на території агресора. Зрештою, це справа кожного союзника, щоб визначити свою підтримку України, – сказав Рютте.

Генсек НАТО наголосив, що питання зняття обмежень стосується окремих союзників у їхніх відносинах з Україною.

— Ми також повинні ясно розуміти, що жодна єдина зброя не виграє війну, – додав він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи підтримує він прохання України, Рютте сказав, що розуміє прохання Києва, але додав, що врешті це справа кожного союзника окремо щодо цього.

Також Рютте нагадав, що такі партнери, як Сполучені Штати витратили десятки тисяч, десятки мільярдів доларів, щоб підтримати право України на самооборону. Він сказав: Давайте будемо чесними. Україна, ймовірно, не існувала б як країна сьогодні без підтримки США.

У своїй першій промові на посаді генсека Марк Рютте заявив, що домагатиметься виконання зобов’язань, даних Україні з боку воєнного блоку – зокрема, щодо незворотності її шляху до вступу в НАТО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Одним із пріоритетів Рютте у майбутньому на посаді буде посилення підтримки України та наближення її до членства в НАТО.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 15:17:21