Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Довідка про склад сім’ї 2024: для чого потрібна та хто її видає

Фото: Pexels

Серед документів, які треба мати з собою під час явки до військкомату, вказані й документи про склад сім’ї. Що таке довідка про склад сім’ї, коли потрібна та де її отримати – в матеріалі Фактів ICTV.

Довідка про склад сім’ї 2024: що це за документ

Довідка про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб може бути потрібна за оформлення пільг, соціальних виплат тощо. Також довідка про склад сім’ї може знадобитися для військкомату. Адже серед документів, необхідних за відвідуванні ТЦК, вказані й документи про склад сім’ї.

У зв’язку з цим постає питання – де взяти, хто видає та чи дійсно потрібна довідка про склад сім’ї у 2024 році.

Довідка про склад сім’ї: хто видає та що для цього необхідно

Юристи Безоплатної правничої допомоги розказали Фактам ICTV, що довідка про склад сім’ї для військкомату не є обов’язковою, адже наявність дітей чи шлюб можна підтвердити й іншими документами, наприклад, свідоцтвом про народження або шлюб.

До того ж форма довідки про склад сім’ї втратила чинність згідно з наказом Міністерства соціальної політики України №1106 від 17 липня 2019 року Про внесення Змін до інструкції щодо порядку оформлення й ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги. Тому чинним законодавством не передбачено отримання такої довідки, а також не визначено орган, який видає таку довідку.

За потреби, замість довідки про склад сім’ї можна отримати Довідку про склад зареєстрованих осіб у житловому приміщенні. У документі буде вказано інформацію про всіх зареєстрованих осіб у житлі, а у разі відсутності зареєстрованих осіб, дату їхнього зняття з реєстрації. Видає таку довідку Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Отже, довідку про склад сім’ї скасовано, а замість неї можна отримати довідку про склад зареєстрованих осіб.

Для цього необхідно мати такі документи:

  • паспорти усіх зареєстрованих у будинку осіб;
  • документ про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • свідоцтво про народження, якщо є діти віком до 14 років;
  • документи на житло (за наявності);
  • будинкова книга.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Родинні стосунки між зареєстрованими особами підтверджують свідоцтвом про народження або шлюб. У разі, якщо їх підтвердити документально неможливо, факт родинних відносин підтверджується судом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 14:51:18