Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Після інсульту і травми: стимуляція мозку може відновити функції рук


Дослідження, проведене Медичною школою Піттсбурзького університету, виявило, що глибока стимуляція мозку може миттєво покращити функції рук пацієнтів, які постраждали від черепно-мозкової травми або інсульту.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Nature Communications, відкривають нові можливості для клінічного застосування нейромодуляційних технологій.

Що таке нейромодуляційні технології

Це нейронні інтерфейси для стимуляції структур нервової системи. Наприклад, нейромодуляція застосовується для глибокої стимуляції мозку (DBS – deep brain stimulation) з метою зменшення тремору при хворобі Паркінсона, а також у лікуванні хронічного болю.

Останнім часом ці технології почали використовувати для реабілітації пацієнтів з інсультом та після черепно-мозкової травми. Адже досі не існувало ефективних рішень для покращення рухових функцій тих, хто страждає на параліч рук.

DBS: глибока стимуляція мозку

Дослідники імплантували мавпам з порушеннями мозку спеціальний пристрій, який завдяки стимуляції певних ділянок активізував м’язи кінцівок.

Такий самий експеримент провели з пацієнтом, що зазнав серйозної травми голови, і результати були вражаючими: людина змогла піднімати важкі предмети та здійснювати плавні рухи руками.

Наразі науковці вдосконалюють технологію DBS, щоб розширити можливості для лікування тих, хто переніс черепно-мозкову травму або інсульт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ДжерелоMedicalxpress

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 13:28:26