Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Пенсіонерка з Батуринської громади скаржиться на забруднену воду в криниці

71-річна мешканка села Обмачів Батуринської громади, Любов Ходько, розповіла, що після вживання води з криниці відчула значне погіршення свого стану здоров’я. За її словами, вона не одразу звернула увагу на якість води під час спекотних днів, коли пила її для втамування спраги. Однак, після того, як її стан погіршився (з’явилися температура, прищі та загострилися хронічні хвороби), пенсіонерка помітила дивні ознаки в криничній воді, пише Аліна Ковальвова для газети “Гарт”.

«На поверхні води плавали кольорові круги, схожі на плями бензину, а також великі білі пластівці. Після занурення пальців у воду, на шкірі залишався наліт, схожий на парафін, а на дні відра осідав білий осад», — поділилася Любов Іванівна.

Вона також зазначила, що подібні ознаки забруднення води спостерігаються й у сусідній криниці.

Пенсіонерка пов’язує забруднення води з ситуацією на річці Сейм, коли 26 серпня були виявлені перші ознаки забруднення. Її криниця знаходиться неподалік від річки, і вода в ньому підіймається разом із рівнем води в Сеймі. Любов Ходько вже зверталася до місцевої влади, у Батуринську міську раду та навіть на урядову «гарячу лінію» 1545 з проханням провести аналіз води.

«Вже три тижні я борюся з хворобами — крапельниці, уколи, таблетки. І хоча вже не п’ю воду з криниці, а купую в магазині, покращення поки що немає. Грошей на лікування та воду не вистачає», — зазначає жінка.

Староста Обмачівського старостинського округу, Юрій Лихошерст, 25 вересня особисто побував у Любові Ходько, оглянув криницю та взяв зразки води для аналізу. Він зазначив, що більше скарг від інших мешканців села не надходило, оскільки більшість з них вже користуються свердловинами.

У сусідніх населених пунктах також були проведені обстеження криниць. Наприклад, у Височанській громаді за результатами лабораторних досліджень Ніжинське районне управління Держпродспоживслужби не рекомендує вживати воду з чотирьох криниць у селах Нові Млини та Кербутівка.

Фото: ілюстративне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляв MYNIZHYN, масовий замор риби, який спостерігався наприкінці серпня та на початку вересня у річках Сейм та Десна на Чернігівщині, був спричинений викидом цукрової патоки з Тьоткінського цукрового заводу в Курській області РФ. Про це повідомив професор інституту радіоекології університету Фукусіма Марк Желєзняк.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Telegram
Viber
Facebook
Instagram
Youtube


Джерело: mynizhyn.com
2024-09-30 09:55:03