Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Назвав поляків свинями: у Польщі запланували суд проти президента Дуди

Фото: Офіс президента

Проти президента Польщі Анджея Дуди подали позов до суду через образливе висловлювання в бік поляків.

Засідання суду відбудеться у 2025 році.

Про це пише польське видання Fakt.

Суд проти Дуди

Йдеться про коментар Анджея Дуди щодо поляків та інших глядачів кінострічки Зелений кордон, який зняла польська режисерка Аґнєшка Голланд. У фільмі демонструють історію біженців з Близького Сходу та Африки, які намагаються потрапити до Євросоюзу через білорусько-польський кордон.

У фільмі також демонструється те, як пропаганда Білорусі вказує мігрантам на білорусько-польський кордон, як легкий спосіб потрапити до ЄС.

Коментуючи стрічку, Анджей Дуда порівняв глядачів фільму зі свинями.

– Той факт, що пані Голланд таким чином показує польських службовців, які виконують свою роботу для польського суспільства, для безпеки всіх нас, безпеки Польщі, то я не дивуюсь, що офіцери Прикордонної служби, які подивилися цей фільм, використовували гасло “Тільки свині сидять в кінотеатрі”, – заявив Дуда.

Згодом польський президент Польщі пояснив, що це була цитата, а не його слова. Крім того, він намагався пояснити свою фразу “законом про цитування”.

Втім Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки вирішив інакше. На думку Центру, президент Дуда образив громадян Польщі, порівнявши їх зі свинями.

Очікується, що перше слухання у справі проти президента Дуди відбудеться 24 жовтня 2025 року у Варшаві.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У коментарі Fakt адвокати Центру додали, що цей судовий процес не має прецедентів в історії. Втім серед можливих вироків у справі можуть належати вибачення з боку Дуди, компенсація чи відшкодування збитків. Крім того, суд може зобов’язати президента Польщі опублікувати вибачення у пресі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-29 19:48:10