Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Без розтину грудини: у Запоріжжі провели унікальну для регіону операцію на серці


Кардіохірурги Запорізької обласної клінічної лікарні провели унікальну для регіону операцію на серці з використанням нового обладнання. Це відкриває широкі перспективи розвитку кардіохірургії в регіоні.

Вроджена вада серця

Як стало відомо, операцію провели 46-річному Андрію – батькові двох дітей. З народження чоловікові діагностували ваду серця. Однак це не завадило йому вести активний спосіб життя. Він має спортивний розряд із плавання та обожнює велоспорт.

За словами Андрія, вроджена хвороба жодного разу не нагадувала про себе донедавна.

Симптоми

– Спочатку мене почала турбувати сильна задишка. Я думав, що це звичайна застуда. Але потім почався сильний біль у грудній клітці з правого боку. Боліло так, що я змушений був спати сидячи, бо лежати було неможливо. Коли діти дізналися про мій стан, вони буквально змусили мене викликати швидку, – згадує чоловік.

Діагноз

Після того, як пацієнта доправили у відділення кардіохірургії, лікарі виявили в нього аномалію мітрального клапана і дефект міжпередсердної перетинки.

– Через складність випадку та вік пацієнту провели пластику мітрального клапана й усунули дефект міжпередсердної перетинки. Крім цього, потрібно було зашити вушко лівого передсердя для запобігання тромбоемболічним ускладненням, – прокоментував завідувач відділення кардіохірургії В’ячеслав Осауленко.

Операції з мінімальною травмою

Для проведення складного втручання до медзакладу запросили завідувача відділення Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова Андрія Амосова. М. М. Амосова Андрія Руснака. Він спеціалізується на мініінвазивних втручаннях, тобто операціях із мінімальною травмою пацієнта.

Операція була проведена за допомогою інноваційної торакоскопічної стійки Aesculap з 3D зображенням. Ця система – єдина в південно-східній Україні. Вона дає змогу точно оперувати серце і в режимі реального часу отримувати детальну інформацію про його стан.

Без розтину грудини

Завдяки новітньому обладнанню тепер кардіохірурги Запоріжжя можуть проводити операції на серці без розтину грудини. Це основна перевага мініінвазивної хірургії.

Такий підхід значно знижує ризик післяопераційних ускладнень і скорочує період відновлення пацієнта. Саме так провели операційне втручання і 46-річному Андрію.

За словами медиків, операція пройшла успішно, без ускладнень. Наступного ранку пацієнт уже міг самостійно вставати та пересуватися. Прогнози позитивні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Запорізька ОВА

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 15:27:07