Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Захист ліків від підробок: Кабмін ухвалив рішення про створення системи з 2D-кодуванням


Кабінет міністрів України ухвалив рішення про створення національної системи верифікації ліків із 2D-кодуванням. Воно зобов’язує виробників наносити засоби безпеки на упаковки лікарських засобів для перевірки їхньої автентичності.

– Наносити засоби безпеки можна буде добровільно з 1 січня 2026 року, обов’язково – з 1 січня 2028 року, – ідеться в повідомленні.

Перевірка на справжність

Зазначається, що в місцях відпуску ліки скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі тій, яку внесено виробником до централізованого сховища даних.

Якщо дані збігатимуться, то код на упаковці буде деактивовано, і лікарський засіб видадуть пацієнту.

Якщо ж інформація не збігатиметься, система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачеві, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Дотримання прав пацієнтів

– Маркування за допомогою двовимірного штрих-коду забезпечить дотримання прав пацієнтів на безпечні лікарські засоби та протидію потраплянню фальсифікованих ліків на територію України, – вказали в МОЗ.

Також додали, що таким чином Україна поступово переходить на стандарти ЄС для забезпечення українців якісними ліками та боротьби з фальсифікатом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 14:52:28