Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Людина знепритомніла: часта помилка в першій допомозі, яка може призвести до смерті


Експерти популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснили, якої помилки часто припускаються під час надання першої допомоги людині, яка знепритомніла, і яка загрожує серйозними наслідками.

Не можна піднімати голову

– У фільмах, де є сюжети з першою допомогою, часто можна бачити, як герой піднімає непритомну людину або підкладає щось об’ємне і м’яке під голову. У реальному житті така дія може завершитися смертю, – попереджають експерти.

За їхніми словами, у непритомному стані всі м’язи людини максимально розслаблені, зокрема і язик, корінь якого може западати і перекривати дихальні шляхи.

Перше правило допомоги

Перше правило допомоги – потерпілий має перебувати в горизонтальному положенні, щоб горло (трахея) було максимально розправлене.

Далі слід акуратно закинути голову людини назад, підтримуючи її однією рукою під шиєю, а іншу покласти на лоб.

Перевірте, чи немає в ротовій порожнині людини стороннього тіла, яке могло б заважати дихати. Після потрібно обережним рухом посунути нижню щелепу потерпілого вперед (на людині в положенні лежачи – це вгору).

Кожна хвилина — золота

Ці прості дії можуть розблокувати дихальні шляхи. А ось піднята голова або спроба розташувати людину біля стіни вертикально – прямий шлях до їх перекриття. Незворотні процеси в мозку починаються вже від 5 хвилин без кисню. Тому тут кожна хвилина — золото.

Щоб зрозуміти це правило наочно, спробуйте опустити голову донизу та зафіксуй свої відчуття. У такому положенні дихати справді непросто, навіть коли немає ушкоджень, зазначають експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 13:01:22