Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Сповнений символів: Джамала випустила кліп з архівними кадрами з Криму


Співачка Джамала випустила кліп на пісню з альбому Quirim, що називається Arafat dağindan. Це перша відеоробота артистки після отримання Шевченківської премії. У ній Джамала також вперше поділилася власними архівними відео з Криму в оточенні найрідніших людей.

Джамала представила кліп на пісню Arafat dağindan

До цього музичного відео в історії українського шоубізу ще не було кліпів, що тривали б 6:28 хвилин. Тож команда співачки і тут виявилася першопрохідцями.

Над створенням ролика працював український режисер Герман Нєнов, який був креативним директором на Євробаченні 2023 у Ліверпулі. Він зізнався, що робота над Arafat dağindan стала для нього особистим викликом.

– Важливо було втримати увагу глядача… Відео мало бути таким же сильним за змістом, як і сама пісня, і таким же сильним як і сама музика, – прокоментував Нєнов.

Новий кліп сповнений символів та сенсів. Зокрема про кримськотатарський народ, який постійно шукає своє місце, бо його знову виганяють з рідного дому. Є там і кілька відсилань до пісні 1944, з якою Джамала виграла Євробачення у 2016 році. Зрубані дерева – про людей, вбитих чужинцями, що прийшли до їхньої хати. Пеньки – символ зрізаного покоління кримських татар.

Джамала у кліпі постає у вигляді монументального образу, що тримається коріння і несе памʼять про свій народ.

Спогади Джамали та пісня Arafat dağindan

У день виходу кліпу співачка завітала до розмовної студії марафону Єдині новини. В інтервʼю з ведучою програми Вікна-новини Яною Брензей Джамала поділилася історією, з якою для неї повʼязана пісня. Вона згадала день, коли її прабабуся Назилхан пішла у засвіти.Це була пʼятниця – священний день для мусульман.

– Вона була для мене символом жіночої міці, яка виростила чотирьох синів, яка пережила депортацію, – зазначила артистка.

Джамала пригадала, що бабуся спитала, який сьогодні день, попрохала зробити улюблену страву, поїла, покликала сусідку, разом з нею помолилася та відійшла.

– Ці спогади складаються в пазл, завдяки якому ми продовжуємо життя. Наша памʼять, люди, речі, міста, місця, які нас тримають на цій землі. Врешті-решт, все, що залишається після нас – це спогади. Це відео про потужну памʼять – це ДНК. Це відео представляє Україну і її частину – Крим, – пояснила співачка.

Реакція мережі на кліп Джамали Arafat dağindan

Перші слухачі не приховують емоції після перегляду нової відеороботи. В коментарях шанувальники відзначають неймовірний голос співачки та зізнаються, що пісня та кліп довели їх до сліз.

  • Це неймовірно! Крим – це Україна! Крим – це домівка кримських татар, а не росіян!
  • Неймовірно гарна робота. Тужлива, до клубка в горлі. Я в захваті!
  • Голос звучить як якийсь музичний інструмент. Це ж треба так володіти своїм голосом! Браво! Це було фантастично!
  • Голос Джа і її творчість – маніфест кримськотатарського народу. Потужна робота, витончено, кожен кадр – вихоплюєш сенси, які були закладені авторами. Вітаю з новою роботою і бажаю, щоби якісні сучасні пісні були в трендах.
  • Джа, коли ти цілувала свою бабусю, мені стало так боляче, що того, що було вже ніколи не повернути. Життя швидкоплинне.
  • Це надзвичайно! Той випадок, коли не розумієш слів, а голос передає весь біль і сльози самі собою котяться.
  • Сиджу в укритті, слухаю, плачу… Яка неймовірна сила та віра живе в кожному з нас! Ми – українці! Джамала – голос України! Все буде Україна!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джамала уточнила, що Arafat dağindan –  це давня містична народна пісня з міста Акмесжит (Сімферополь). У ній розповідається історія чоловіка, що підіймається на гору Арафат, а після повернення отримує почесне звання хаджі – людини, що здійснила паломництво у священне місце.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 12:33:34