Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

США передали Україні середньовічні артефакти, викрадені Росією – Мінкульт

У понеділок, 23 вересня, американська сторона передала Україні культурні цінності, викрадені Росією, які походять з тимчасово окупованих територій. 

Про це інформує Міністерство культури та стратегічних комунікацій України. 

США передали Україні історичні артефакти 

Під час візиту міністра культури та стратегічних комунікацій України Миколи Точицького до США, заступник міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс передав Україні 4 середньовічні залізні шаблі, датовані IX–XIII століттям. 

Як розповів Роберт Сільверс, їх виявили, коли митники та прикордонники у міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі, побачили пакунок, у якому, як зазначалося, містився набір для барбекю.  

Однак службовці оглянули пакунок й відправили його на перевірку.

Згодом експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, й передали фотографії знайденого. Саме так і вдалося встановити, що ці предмети культурної спадщини належать Україні.  

За даними МКСК, ще 7 історичних цінностей наразі перебувають у процесі ідентифікації українськими експертами. 

Точицький зазначив, що повернуті шаблі – не просто зброя, а символ глибокого історичного звʼязку українців з предками та української національної сили. 

Зауважимо, що з червня 2022 року Митна та прикордонна служба США у співпраці з іншими агенціями здійснює операцію з перехоплення культурних цінностей, які пересилаються з Росії до США поштою.  

Попередня частина культурних цінностей, конфіскованих США у межах цієї операції, містила скіфські акінаки VI століття до н.е., бронзовий меч XII–VIII століття до н.е. та інші цінності, які вже були передані Україні.  

Останнє передання відбулося у вересні 2023 року під час візиту президента Зеленського до США.

Джерело: Міністерство культури та стратегічних комунікацій

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Міністерство культури та стратегічних комунікацій

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 14:01:44