Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Крапати краплі чи реготати: китайські вчені довели, що при сухому оці сміх ефективніший за ліки


У Китаї в Офтальмологічному центрі Чжуншань провели дослідження, результати якого викликали у світі нечуваний резонанс. Виявилося, що сміх, скоріше регіт, ефективніший при лікуванні синдрому сухого ока, ніж очні краплі чи штучні сльози.

За п’ять хвилин 30 разів скажіть “сир”

Щоправда сміх мусить бути спеціальний – скоріше, це вправи за певними правилами.

Учасників експерименту – а їх було 299 віком від 18 до 45 років із симптоматичною хворобою сухого ока – проінструктували вимовляти конкретні фрази на зразок “хі-хі-хі, ха-ха-ха, сир, сир, сир , щока, щока, щока” 30 разів за п’ятихвилинний сеанс.

Їх заохочували перебільшувати вираз обличчя, піднімати щоки та примружувати очі, вимовляючи ці фрази.

Вправу на сміх виконувала половина учасників чотири рази на день, а інша з такою ж частотою отримувала закапування штучною сльозою – очними краплями з гіалуроновою кислотою з 0,1% натрію.

Через вісім тижнів обидві групи продемонстрували значне покращення симптомів сухого ока. У групі, яка виконувала вправи на сміх, спостерігалося зниження на 10,5 балів індексу захворювання поверхні ока.

Група штучних сліз продемонструвала дещо менший показник – 8,83 бала.

Це підтвердило, що, враховуючи дуже незначні розбіжності у результатах, можна з упевненістю сказати – вправи на сміх такі ж ефективні, як і стандартне лікування.

А в чомусь і більш ефективні. Так, користь від вправ на сміх зберігалася довше. Через чотири тижні після завершення лікування у групі, яка сміялася, дослідники продовжували відзначати покращення, тоді як у групі, яка приймала очні краплі, ефект почав слабшати.

Як сміх впливає на очі

Дослідники припускають, що, оскільки акт сміху скорочує м’язи навколо очей, це допомагає стимулювати вироблення сліз і покращувати функцію мейбомієвих залоз – крихітних залоз у повіках, які виробляють маслянисту речовину, яка має вирішальне значення для запобігання випаровуванню сліз.

Крім того, відомо, що сміх активує вегетативну нервову систему, яка відіграє певну роль у виробленні сліз.

Позитивні емоції, пов’язані зі сміхом, також можуть опосередковано сприяти здоров’ю очей, зменшуючи стрес і покращуючи загальне самопочуття.

Це дослідження, запевняють учені, відкриває захоплюючі можливості для лікування сухого ока.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: StudyFinds

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 11:22:37