Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що таке Хезболла, де виникла та яка чисельність угруповання

Фото: Getty Images

Через загострення ситуації на Близькому Сході активізувалися радикальні ісламські організації, зокрема ліванська терористична організація Хезболла.

Вона періодично завдає ударів ракетами, мінометами та вибухонебезпечними безпілотниками по півночі Ізраїлю, спонукаючи країну відповідати власним вогнем.

Ситуація ще більше загострилася після вибуху пейджерів і рацій у ​​Лівані. Після цього армія Ізраїлю завдала масованого удару по цілях Хезболли на півдні Лівану.

Крім того, Армія оборони Ізраїлю заявила, що прагне знищити терористичне угрупування та інфраструктуру Хезболли. Своєю чергою Хезболла обіцяє завдавати ударів у відповідь Ізраїлю.

Де розташовується Хезболла, що це за терористичне угруповання та на що воно спроможне — детальніше читайте на Фактах ICTV.

Що таке Хезболла та яка історія заснування

Хезболла в перекладі з арабської означає Партія Бога. Її заснували мусульмани-шиїти в Лівані в 1982 році. Це була відповідь на окупацію Ізраїлем півдня країни.

Рух Хезболла був натхненний Ісламською революцією 1979 року в Ірані. Він підтримується і перебуває під сильним впливом Корпусу вартових Ісламської революції Ірану.

Хезболла — терористична організація, яка фактично контролює південь Лівану. Як і ХАМАС, вона стоїть за низкою великих атак на об’єкти США у 1980-х роках.

Ця організація відокремлена від ліванських військових й може атакувати об’єкти, не провокуючи реакції, яку спричинив би такий крок держави. Вона підтримується Іраном, має десятки тисяч бойовиків, артилерію, ракети та безпілотники.

За даними Державного департаменту США, Іран надає терористам значну частину фінансування, зброї та вибухівки, а також забезпечує грошову, політичну, дипломатичну та організаційну допомогу.

Головною метою Хезболла зараз є ліквідація держави Ізраїль.

Де розташовується Хезболла та що відомо про цю країну

Терористична організація Хезболла, як уже зазначали, була заснована в Лівані.

Ліван — невелика країна на Близькому Сході. Площа країни становить 10,4 тис. кв. км.

Межує:

  • на заході — із Середземним морем;
  • на півночі та сході — із Сирією;
  • на півдні — з Ізраїлем.

Площа Ізраїлю – 22,1 тис. кв. км, а Сирії – 185,1 тис. кв. км.

Фото: скриншот / google.maps

У 70-ті роки минулого століття Ліван поглинула важка політична та етнонаціональна криза, яка призвела до громадянської війни. Країна переживає також затяжну економічну кризу. Ускладнив ситуацію вибух корабля з аміачною селітрою в порту Бейрута, який завдав значних збитків і пошкоджень місту.

Нестабільна ситуація дала волю угрупованню Хезболла, яке поширило свій вплив із півдня країни на весь Ліван.

Територія майже не контролюється владою. Фактично на півдні Лівану владою є Хезболла, яка з 1992 року офіційно бере участь у виборах.

Хезболла: чисельність угруповання та чим відрізняється від ХАМАС

Наразі Хезболла перетворилася на найпотужніше угруповання на Близькому Сході та є найважливішим союзником Ірану. Бойові сили терористичного угруповання більші, краще озброєні та більш перевірені в боях, ніж ХАМАС, який також підтримується Іраном.

Хезболла заявляє, що має 100 тис. бійців. Проте, за оцінками ізраїльських військових, їхня армія становить від 20 до 25 тис. штатних солдатів, а також десятки тисяч резервістів. За даними ізраїльської розвідки, арсенал Хезболла містить понад 70 тис. реактивних снарядів, включно з високоточними ракетами та ракетами великої дальності.

Для порівняння, перед нинішньою війною, ХАМАС та інші войовничі групи в секторі Газа мали майже 10 тис. ракет малої та середньої дальності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Bloomberg

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 19:21:15