Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вибори в Німеччині у 2025 році: дата, прогнози

Фото: Pixabay

У неділю у федеральній землі Бранденбург відбулися вибори до місцевого парламенту. Протягом усієї передвиборчої кампанії і перед голосуванням соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) поступалася Альтернативі для Німеччини. Проте отримані результати вселяють надію на можливість перемоги партії Шольца над ультраправими.

Факти ICTV дізнавалися, коли парламентські вибори в Німеччині у 2025 році.

Дата парламентських виборів у Німеччині у 2025 році

Наступні вибори до Бундестагу Німеччини заплановані на 28 вересня 2025 року, і уряд передав цю рекомендацію президенту Франку-Вальтеру Штайнмаєру для затвердження.

Існують суворі вимоги до дати виборів. Згідно зі статтею 39 Основного закону Німеччини, вибори мають відбутися не раніше ніж через 46 і не пізніше ніж через 48 місяців після початку виборчого періоду. Таким чином, часові рамки виборів до бундестагу Німеччини 21-го скликання – з 27 серпня до 26 жовтня 2025 року.

Вибори в Німеччині 2025: хто балотуватиметься на посаду канцлера

Хоча до наступних парламентських виборів у Німеччині 2025 року понад рік, політичні партії вже починають обговорювати, хто стане їхнім кандидатом на посаду канцлера. Олаф Шольц, канцлер Німеччини від Соціал-демократичної партії, розраховує на переобрання. 24 липня на своїй щорічній пресконференції він заявив, що планує балотуватися як канцлер, щоб знову обійняти цю посаду.

Опозиційні Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Християнсько-соціальний союз (ХСС) поки що не обрали єдиного кандидата. Однак, як повідомляє агентство Reuters, очікується, що очолить передвиборчу кампанію ХДС/ХСС Фрідріх Мерц, лідер християнських демократів. Партія Союз-90/зелені також має намір визначитися зі своїм кандидатом. Найімовірніше, це буде віце-канцлер і міністр економіки Роберт Габек.

Вибори до бундестагу 2025: прогнози

Відповідно до досліджень Інституту GMS, наразі найбільшу підтримку серед виборців отримує опозиційна правоцентристська партія Християнсько-демократичний союз, за яку готові голосувати понад 30% німців.

Коаліційні партії чинного уряду – соціал-демократи під керівництвом канцлера Олафа Шольца, Зелені та Вільні демократи – значно втратили в популярності і можуть розраховувати на 15%, 10,5% і 5% голосів відповідно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ультраправа партія Альтернатива для Німеччини має можливість отримати близько 18% на федеральних виборах, тоді як нова політична сила Альянс Сари Вагенкнехт (BSW) може розраховувати на 9,5% голосів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 13:27:29