Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Індекс маси тіла: експерти пояснили, чому він не є показником зайвої ваги


Експерти популярної онлайн-платформи доказової медицини Бережи себе пояснили, що таке індекс маси тіла (ІМТ) і чи завжди він є показником відсутності або наявності зайвих кілограмів.

Орієнтир для лікарів

– ІМТ – це не мірило того, що люди звикли називати стрункістю. Можна мати абсолютно здорову за значенням ІМТ вагу, проте не виглядати струнким у контексті інстаграм-стандартів, – зазначають фахівці.

За словами експертів, ІМТ – це орієнтир насамперед для лікарів.

Що таке індекс маси тіла

Тривалий час фахівці використовували індекс маси тіла для оцінювання ступеня ожиріння (або його відсутності) в комплексі з іншими параметрами.

Зазвичай ідеться про співвідношення ваги та зросту людини (для дорослих ІМТ=m:h2, де m – маса тіла в кілограмах, h – зріст у метрах). Деякі загальнодоступні онлайн-калькулятори ІМТ можуть запросити для вимірювань також вашу стать, вік та об’єм талії.

Загалом діапазон показників ІМТ може свідчити про:

  • недобір ваги (<18.5);
  • нормальну вагу (18.5-24.9);
  • надмірну вагу (25-29.9);
  • ожиріння (30 і вище).

Не ефективний показник

Експерти зазначають, що ІМТ не є ідеальним показником оцінки ступеня ожиріння і його все менше використовують у загальній оцінці здоров’я. Річ у тім, що ця величина не враховує вплив ваги на м’язову та кісткову масу людини.

– А це означає, що люди, які активно тренуються і мають добре розвинені м’язи, за значенням ІМТ можуть мати надлишкову вагу, проте на практиці мають низький показник жиру в організмі та є здоровими, – пояснюють фахівці.

Більш точна оцінка

Для точнішої оцінки ожиріння застосовують співвідношення охоплення талії до охоплення стегон (0,9 і вище – у чоловіків, 0,85 і вище – у жінок можуть вказувати на ожиріння та підвищені ризики для здоров’я).

ІМТ також не слід використовувати як орієнтир для таких груп людей:

  • вагітні;
  • люди, які мають розлади харчової поведінки (РХП) або підозри на РХП;
  • тим, хто має медичний стан, що впливає на зріст.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 13:01:15