Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Експерти пояснили, чому нас приваблює огидне


Експерти пояснили, чому багатьох людей приваблюють речі, які викликають огиду – починаючи від видавлювання прищів і закінчуючи годинами перегляду моторошних відео.

Закладено в генах

За словами експертів, огида закладена в наших генах: якби наші давні предки не відчували відрази, вони б їли або торкалися того, чого не слід.

Огида вберегла наших предків від шкідливих бактерій у гнилій їжі, токсичній воді, відходах і мертвих тваринах. Люди з сильним почуттям відрази не тільки залишалися здоровішими, а й сприймалися як більш привабливі партнери, і передавали ці «гени огиди своїм нащадкам.

Ознаки огиди

Але як зрозуміти, коли вам щось просто не подобається, а коли – викликає огиду? Відраза зазвичай провокує фізіологічну реакцію. Експерти виділяють такі етапи відрази:

  • увага: ви припиняєте робити те, що ви робите, і придивляєтеся, щоб оцінити, не підходячи ближче;
  • здригання або пітливість: долоні стають липкими, ви піднімаєте руки догори і намагаєтеся триматися подалі та не торкнутися речі – або викинути її, якщо все таки взяли до рук;
  • гримаса на обличчі: ви щільно закриваєте рот або висуваєте язик – ваш язик імітує, що виштовхує предмет із рота;
  • блювотний рефлекс: особливо якщо це реакція, пов’язана з огидою до їжі, ваш шлунок починає бунтувати, щоб завадити вам її з’їсти, і підготувати вас до того, що ви будете блювати, якщо це зробите.

Чому огидне може приваблювати

– Якщо ви маленький примат, важливо вчитися того, що лякає, і того, що викликає огиду. Ми всі шукаємо можливості вчитися – і це називається грою, – кажуть учені.

Подібна теорія про те, чому нам сняться жахіття, зокрема ті, в яких за нами хтось женеться, полягає в тому, що це готує нас до страшної ситуації та загострює наші інстинкти боротьби чи втечі, коли ми не спимо. Ймовірно, те саме відбувається, коли нас тягне до чогось огидного.

Це схоже на реакцію страху. Нас приваблюють, наприклад, американські гірки, тому що вони неприємні та страшні, але з їхньою допомогою ми можемо відчути, що таке бути наляканим.

Ось чому ви можете видавити прищ, наповнений гноєм, або підняти кришку смітника і понюхати, коли розумієте, що запах буде неприємним.

Наш мозок цікавиться тим, що відбувається в ситуації, яка не є небезпечною, і фіксує це на майбутнє, коли можуть виникнути «реальні» ситуації.

Агорафобія та нав’язливі розлади

Люди з дуже високим рівнем відрази можуть мати проблеми, що впливають на їхнє повсякденне життя.

Наприклад, у них можуть розвинутися розлади з прибирання, відраза до дотиків або близькості з іншими людьми через страх захворіти або, в деяких крайніх випадках, агорафобія, тобто страх відкритого простору.

Зворотна ситуація теж може бути проблемою. Якщо люди з дуже низькою реакцією відрази звикають до антигігієнічних умов, це може не тільки становити загрозу їхньому власному здоров’ю, а й робити їх такими, що відштовхують інших людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 13:23:13