Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ніхто не розпався: Тимофій Музичук про Kalush Orchestra та виступи з росіянами


Вони не розпадаються, а розвиваються та готують до релізу нову пісню. В ексклюзивному інтервʼю Фактам ICTV.Life мультиінструменталіст і вокаліст гурту Kalush Orchestra Тимофій Музичук детально розʼяснив, що відбувається у творчому житті його команди.

Сопілкар розказав, що хотів почути в кліпі Щедрий вечір від Арнольда Шварценеггера, поміркував про виступи з росіянами на одній сцені та що робити з артистами-зрадниками.

Вокаліст Kalush Orchestra Тимофій Музичук

Тимофій Музичук про Kalush Orchestra

– На початку цієї весни медіапростір наповнили заголовки, що гурт Kalush Orchestra нібито розпався, ще раніше такі чутки виникли на тлі мінітуру без вокаліста Олега Псюка. Розкажіть, що все ж таки відбувається, у якому форматі працює Калуш і розпалися ви чи ні?

– Думаю, ці чутки розповсюджують ті, хто не підписаний на наші сторінки в соцмережах, бо в нас завжди є концерти, завжди є куди їхати, для кого виступати.

І розумію, звичайно, що ці чутки пішли від того, що ми зробили маленький тур без Олега – кілька концертів за кордоном.

До речі, людям дуже сподобалось, і, я так думаю, у майбутньому ми, можливо, зробимо ще такий тур невеличкий.

– Але ж дивіться, про вас навіть у Вікіпедії є дві сторінки – гурт Kalush і гурт Kalush Orchestra. Як так вийшло?

– Це просто два різних гурти. Kalush – це чисто реп, і це Олег Псюк та Килиммен. Kalush Orchestra – більш масштабний проєкт, з більшою кількістю учасників.

Олег Псюк та Тимофій Музичук

Олег Псюк та Тимофій Музичук

Кожен із нас робить свій музичний внесок. Якщо я слухаю фолк, то відповідаю за фолк, Олег слухає хіп-хоп та реп, то він відповідає за цю частину, Таб слухає регі. І в результаті виходить такий цікавий мікс з українським етнокодом, з різними музичними жанрами. І це є Kalush Orchestra.

До слова, чому так назвали. Тому що Олега дуже часто називають Калуш. От ми й вирішили – давай поєднаємо “Калуш” і “оркестра”, щоби не плутали.

– Отже, виходить, що ніхто не розпадався?

– Ні-ні, усе як існувало, так і існує. Більше скажу – розвивається.

– А хто виконує партію Олега, коли ви без нього в турі?

–  Ми розкидали по інших учасниках гурту: трохи на мене, трохи на Таба (вокаліст Олександр Слободяник – Ред.), трохи на Килиммена, на Віталіка (мультиінструменталіст Віталій Дужик – Ред.) теж. Хто не задіяний, той читає Олега, потім міняємося – по-різному.

гурт Kalush Orchestra

Гурт Kalush Orchestra

Тимофій Музичук про підтримку, зраду та українську мову

– Чи продовжуєте спілкування з Арнольдом Шварценеггером? Як вийшло з ним познайомитися?

– Наша команда звʼязалася з ним та організувала зустріч. Це легендарна особистість, з якою нам пощастило познайомитися, побувати в нього вдома. Це було дуже прикольно.

Ми стояли в його дворику, там у нього є арка, і він виходить по центру, як у фільмі, ще сонце сідає. Тільки відповідної музики не вистачало.

Біля нього був віслюк, який ходить за ним. Арнольд його постійно годує печивом і навіть бере до тренажерної зали, каже, що це його найкращий друг.

Потім він нас запросив до себе на кліматичний саміт в Австрії. Ми там виступали як спеціальні гості, заспівали три пісні. Одна з них була Щедрий вечір, у кліпі на неї він знявся і вимовив назву пісні українською, але я дуже хотів, щоби він сказав I’ll be back (усміхається).

– Круто, коли світові знаменитості підтримують Україну. Це дуже багато робить у плані дипломатії. Але, якщо казати про ваші концерти за кордоном – чи приходять на них росіяни?

– Тяжке питання, звісно. Думаю, що росіяни в нас на концертах бувають. Особисто до мене підходили брати автографи білоруси, і не один раз. Думаю, росіяни, які живуть за кордоном та підтримують Україну, також приходять.

Чи є артисти з Росії, з якими, на ваш погляд, було б не зашкварно виступити на одній сцені? Наприклад, ті, хто заявляє про свою підтримку, на кшталт того ж Noize MC або Лайми Вайкуле, яка збирала гостей з різних країн на своїх фестивалях у Латвії. Нещодавно в неї був такий.

– До речі, ми знайомі з нею, і ми виступали на одній сцені десь пів року назад. Але, якщо в лайнапі є російські артисти, хто б це не був, ми категорично відмовляємося.

гурт Kalush Orchestra

Гурт Kalush Orchestra

– Як, на вашу думку, Україна має вчиняти з артистами-зрадниками? Я не лише про позбавлення звань, а й про інші санкції.

– Люди виїхали, співають російською, працюють для Росії, обрали іншу країну – це їхній вибір, до побачення. Сто відсотків ми не маємо їх слухати, бо ми маємо слухати українське, закрити себе від російського контенту, російського продукту, й просувати українське.

– Дехто з українських артистів, як от Настя Каменських, не може відмовитися від пісень російською, написаних раніше, бо це “частина її творчості”. На вашу думку, чи можна виправдати виконання пісень російською зараз?

– Я думаю, виправдати не можна. Якщо це написано російською мовою, то це контент для Росії.

Тимофій Музичук про артистів та війну

– Як ставитеся до бронювання артистів? Чи не чули закидів у свій бік через концерти за кордоном?

– Зробити бронювання – це дуже важко й майже нереально. От, наприклад, ми виїжджаємо за кордон, бо маємо дозвіл від Мінкульту. І за ці два роки ми зібрали понад 80 млн грн.

Стараємося закрити різні напрямки, направляємо кошти в різні фонди. Наприклад, на відбудову очисних споруд для Херсону, для ЗСУ на різні потреби.

Я думаю, так роблять усі артисти, які їдуть у тур за кордон, адже це наш обов’язок. А також такі концерти, це чергова можливість нагадати світові про війну в Україні.

– Що ви думаєте про мобілізацію артистів, культурних діячів, яких чимало зараз на фронті?

– Я дуже гордий цими людьми, які стають на захист країни. У мене зараз рідний брат теж воює. Він каже, що сам та його побратими вдячні артистам, які їздять, збирають гроші, розповідають про Україну, показують наші реалії.

Війна в нашій країні пішла з перших сторінок іноземних таблоїдів, а українські артисти, зокрема, знову привертають до неї увагу.

гурт Kalush Orchestra

Гурт Kalush Orchestra

– Якщо не секрет, де зараз воює ваш брат?

– Він у піхоті. Коли я останній раз із ним говорив, то була Сумщина. Згадую, у лютому в мене був день народження, а він був десь у районі Дніпра, і я оголосив збір, назбирав кошти на генератор для його бригади.

Тимофій Музичук про нові пісні

– У гурту Kalush Orchestra була пауза у створенні пісень. Але скоро ми почуємо щось нове, можете трохи розповісти про цей трек?

– У нас була така собі трилогія про кохання, як я її так називаю. Перша називалася Любов, потім – Янголом і потім – Вітер виє. Їх, до речі, можна переслухати. Зараз ми також уже записали пісню і зняли на неї кліп, скоро вийде і можна буде послухати. Вгадайте, на яку тему трек – любов! Він доволі качовий.

– Ось так виходить, навколо війна, а пісні – про любов. Це для того, щоби тримати баланс, врівноважити щось у такий спосіб?

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Річ у тім, що це найсильніше відчуття в людині. Любов до держави, любов до матері, любов до всього – нами керує любов, тому це відчуття ми обрали, щоби про нього писати багато пісень. Я думаю, кожен артист точно має трек про любов.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 16:45:35