Будівельні матеріали м.Ніжин
Новини Чернігова

Мобілізація боржників? Чи можна під час війни не платити по кредитам?

Мобілізація боржників? Чи можна під час війни не платити по кредитам?

Війна в Україні суттєво вплинула на життя мільйонів людей, в тому числі й на їхню фінансову ситуацію. Багато українців втратили роботу, доходи, житло, а також стикнулися із серйозними труднощами у виплаті кредитів. Виникає питання щодо кредитування: чи нараховуються штрафні санкції під час воєнного стану?

Пом'якшення умов сплати по кредиту

Згідно з законодавством України, на період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його закінчення для позичальників – фізичних осіб введено певні пільги:

– Зупинення нарахування пені та штрафів за прострочення платежів за кредитами протягом дії воєнного стану та протягом 30 днів після його закінчення.

– Можливість для позичальників зупинити плату за кредитами на житло, якщо воно пошкоджене або зруйноване внаслідок війни, або ж знаходиться на тимчасово окупованій території.

– Введення кредитних канікул для мобілізованих осіб та членів їх сімей.

– Можливість реструктуризації кредиту.

Більше інформації про свої права в ситуації заборгованості по кредиту можна знайти на сайті Міністерства фінансів України.

Важливо зазначити, що дані пільги не звільняють боржників від сплати самого кредиту. Це означає, що після закінчення дії воєнних дій та кредитних канікул, позичальникам все ж таки доведеться виконати свої зобов'язання перед банками.

Кредити для військовослужбовців

Під час війни сплата кредиту для військових залишається обов'язковою, проте існують деякі пільги:

1. зупинення нарахування штрафів та пені;

2. збільшення строку виконання зобов'язань;

3. відстрочка платежів за кредитами на житло (за умови надання відповідних документів).

Для отримання пільг військовим необхідно звернутися до свого кредитора з відповідною заявою та пакетом документів.

Для мобілізованих також вирішується питання як отримати кредит під час війни. Кредити військовим можна взяти онлайн в мікрофінансових організаціях, що часто влаштовують акції та мають полегшену процедуру оформлення позики. Та важливо пам'ятати, що в умовах війни вирішувати питання з кредитами слід лише законним шляхом. Не варто йти на контакт з ненадійними компаніями, які пропонують "вигідні" схеми вирішення проблем з боргами. Звертайтеся за консультацією до юристів, кредиторів, уповноважених державних органів.

Висновок

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Підсумовуючи, можна сказати, що під час війни боржники мають певні пільги, але це не звільняє їх від виконання своїх зобов'язань перед кредитором в майбутньому. Мобілізовані громадяни та члени їх сімей можуть скористатися додатковими пільгами, передбаченими законодавством. Також існують кредитні програми на пільгових умовах для військовослужбовців.

Джерело ВИСОКИЙ ВАЛ
23.07.2024