Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Безпритульні тварини в Ніжині: чи можливо вирішити цю проблему

У Ніжині вже досить давно існує проблема, яку вирішити, на перший погляд, просто, але це не так. Безпритульні тварини — наслідок людської байдужості та недбалості у ставленні до чотирилапих, адже їх поява на вулиці зумовлена суто людським фактором. Головний чинник, який змушує замислитися над вирішенням питання безпритульних тварин в місті — собаки.

Ми неодноразово ставали свідками агресивного поводження вуличних песиків, а поштовхом до того, аби підняти тему, стала ситуація, про яку розповіла підписниця наших соціальних мереж: чемна, як здавалося на перший погляд, собака вкусила та спокійно пішла собі гуляти… У результаті — гематома та прояви страху до безпритульних собак.

Тож журналісти MYNIZHYN вирішили дізнатися, скільки людей звертаються до лікарні у результаті укусів від тварин, чи траплялися випадки захворювання на сказ у місцевих мешканців за останні два роки, та як місцева влада планує вирішувати питання щодо безпритульних тварин в Ніжині.


Фото: Безпритульні собаки в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

Сказ та звернення в лікарню

Для того, щоб дізнатися, чи були виявлені випадки хвороби на сказ у ніжинців та жителів ніжинської громади, ми подали відповідний запит до КНП “Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького”.

У межах власної компетенції, КНП “Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького” повідомлила, що:

  • За період з 01.01.2022 по 01.07.2024 випадки хвороби на сказ у ніжинців та жителів ніжинської громади не фіксувалися;

Також ми запитали, скільки людей постраждало за аналогічний проміжок часу від укусів собак, проте отримали загальну статистику укусів (різних тварин). Вона виглядає наступним чином:

  • За період 01.01.2022 по 01.01.2023 по допомогу до КНП “Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького” звернулося 185 осіб: 150 жителів Ніжина та 35 жителів ніжинської громади;
  • За період 01.01.2023 по 01.01.2024 — 194 особи: 167 ніжинців та 27 жителів ніжинської громади;
  • За період 01.01.2024 по 01.07.2023 — 133 осіб: 109 ніжинців та 24 жителів ніжинської громади.

Після укусу тварин медики радять:

  • ретельно промити рану, а краї обробити спиртом або розчином йоду, накласти стерильну пов’язку;
  • вчасно звернутися за медичною допомогою та отримати антирабічне щеплення (щеплення актуальні в перші 14 днів від моменту зараження);
  • не пропускати процедури та не переривати курс антирабічних щеплень, дотримуватись режиму, встановленого лікарем. Не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань;
  • тварину, яка покусала, не потрібно вбивати — необхідно спостерігати протягом 10 діб (при зверненні потерпілого за медичною допомогою лікувальний заклад інформує територіальні установи).


Фото: Безпритульний собака. Автор: Олександр Воронуха

“Ми усвідомлюємо, що проблема з безхатніми тваринами є нагальною для нашого міста”: коментар від міської влади

Для вирішення питання безхатніх тварин треба докласти зусиль не тільки, небайдужим громадянам, волонтерам, а й міській владі. Наші журналісти поцікавилися: “Який бюджет закладали на стерилізацію тварин, як міська влада планує вирішити питання з безхатніми тваринами, яка робота виконана, а яка планується”. Яку відповідь ми отримали — дивіться далі.

“Міська рада щороку виділяє кошти з місцевого бюджету на заходи з регулювання чисельності безпритульних тварин. Ми усвідомлюємо, що проблема з безхатніми тваринами є нагальною для нашого міста. Для її вирішення діє міська цільова програма «Контролю за утриманням домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2024 рік». Детальну інформацію про цю програму можна знайти на нашому офіційному сайті (у документі зазначається, що “простежується негативна динаміка виконання завдань програми з причини недостатнього фінансування запланованих заходів. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі оплата заборгованості минулих років — 21 879 150 гривень).

Ми щиро вдячні громадським зоозахисним організаціям, волонтерам і небайдужим містянам, які годують, лікують, стерилізують тварин і знаходять їм нових господарів. Проте, на жаль, усі ці заходи не завжди приносять бажані результати.

Ми переконані, що необхідне впровадження комплексного підходу для вирішення цієї проблеми. Це включає створення реєстру домашніх тварин, системну стерилізацію, у тому числі домашніх собак і котів, адопцію (повернення собак у домашні умови), просвітницьку роботу та посилення відповідальності мешканців міста. Також потребує змін і чинне законодавство.

Вирішення проблеми безхатніх тварин неможливе лише методами, які долають наслідки. Головною причиною є ставлення самих громадян до своїх чотирилапих підопічних.

Шановні жителі громади, закликаємо вас бути відповідальними за тих, кого ви приручили. Стерилізуйте своїх улюбленців, якщо не плануєте розводити породу. Дотримуйтеся графіків щеплень і не відпускайте тварин на самовигул. Тільки разом ми зможемо створити комфортні та цивілізовані умови життя в нашій громаді”.

Чи докучають ніжинцям безпритульні собаки ніжинцям: ми запитали


Фото: Опитування в Телеграм. Джерело: Скриншот

Майже чверть користувачі нашого Телеграм-каналу обрали варіанти, де собаки, з тих чи інших причин, мають негативний вплив на них. 


Фото: Опитування в Інстраграм. Джерело: Скриншот

Лише третині користувачі нашої Інстраграм-сторінки не докучають безпритульні собаки.


Фото: Опитування в Фейсбук. Джерело: Скриншот

Користувачі Фейсбук-сторінки поділилися майже навпіл. Неабияку активність показали в коментарях зооволонтери та небайдужі до тварин громадяни, звинувачуючи в провокаційності наш ресурс.

*Редакція MYNIZHYN за гуманне врегулювання проблеми з безпритульними тваринами в Ніжині, без будь-яких проявів насильства та протиправних дій щодо останніх.

Безпритульні тварини: актуально чи ні

Згідно з результатами опитування, коментарем від місцевої влади, результатами цільової програми, яка покликана забезпечити сприятливі умови для співіснування людей та тварин, можна дійти висновку, що проблема залишається актуальною й на сьогодні, однак її вирішення вимагає як фінансових ресурсів, так і людської адекватності та відповідальності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадуємо, 6 липня у соцмережах поліцейські виявили інформацію про те, що на мосту у Ніжинському районі знайдені повішеними два собаки.

Олександр Воронуха
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Telegram
Viber
Facebook
Instagram


Джерело: mynizhyn.com
2024-07-13 09:52:47