Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лікарі розповіли, як дізнатися, що у вас є проблеми з алкоголем

Навіть у помірних кількостях алкоголь може зашкодити здоров’ю. Лікарі розповіли про симптоми, які свідчать про зловживання спиртними напоями.

Вважається, якщо протягом тижна пити приблизно шість келихів вина або пива, це не зашкодить здоров’ю.  Однак останні наукові дослідження демонструють, що безпечної дози алкоголю не існує.

Адже алкоголь — це токсин, який вражає всі органи. Ось кілька ознак, на які варто звернути увагу:

Зараз дивляться

  1. Постійна втома. Якщо ви випиваєте ввчечері,  це може призвести до пробудження вночі та погіршення відчуття бадьорості наступного дня. Може зявитися головний біль, запаморочення та зневодненння організму. Крім того, алкоголь порушує швидку фазу сна, яка є життєво важливою для пам’яті, навчання та творчості.
  2. Вживання алкоголю протягом тривалого часу впливає на статевий потяг чоловіків. Ба більше, деяким з них буває важко досягти ерекції і оргазму. Такі проблеми здатні спричинити не тільки імпотенцію, а й депресію.
  3. Поганий настрій і тривожність. Завдяки серотоніну, дофаміну та тестостерону, алкоголь спочатку діє заспокійливо. Ми стаємо безтурботними, говоримо і робимо те, на що б ніколи не наважилися в тверезому стані. Потім ефект зникає через зміну балансу нейромедіаторів. Тож не дивно, що після гострого сп’яніння виникає відчуття пригніченості та тривоги.
  4. Алкоголь може пошкодити зорові нерви, що передають візуальну інформацію від очей до мозку та  підвищити розвиток дегенерації жовтої плями.
  5. Імунна система також погано реагує на будь-які спиртні напої, які порушують діяльність імунних клітин та змінюють мікробіом кишечника. Внаслідок цього організм стає вразливим до інфекцій і хвороб.
  6. Через вживання алкоголю у жінок може змінитися гормональний баланс, що спричиняє збій менструального циклу.
  7. Проблеми з фертильністю. Крім того, за даними данських науковців, вживання від одного до п’яти напоїв на тиждень може знизити шанси жінки завагітніти, а понад 10 – ще більше знижує ймовірність зачаття.
  8. Гіпертонія – поширена хвороба серед тих, хто любить випити зайвого. Алкоголь звужує кровоносні судини, що створює додаткове навантаження на серце. Тож ризик серцевих нападів, інсультів та деменції збільшується.

Один з інструментів скринінгу, який використовують медики,є тест на виявлення розладів, пов’язаних з зловживанням алкоголю.

Це допомагає визначити, чи є проблеми, і у разі необхідності звернутися по допомогу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-08 13:32:09