Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Орбан прилетів до Китаю “з мирною місією” і зустрівся з Сі Цзіньпіном

Сьогодні, 8 липня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні. Це відбулось після його переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним у Москві минулого тижня. 

Про це прем’єр-міністр Угорщини написав на своїй сторінці у Twitter (X).

Орбан прибув до Китаю: що відомо

– Мирна місія 3.0. Китай є ключовою силою у створенні умов для миру у російсько-українській війні. Саме тому я приїхав, щоб зустрітися з президентом Сі в Пекіні, лише через два місяці після його офіційного візиту до Будапешта, – написав Орбан. 

Анонсуючи візит Орбана до Пекіна, офіційне китайське інформаційне агентство Сіньхуа повідомило, що Сі проведе з ним поглиблену дискусію з питань, що становлять взаємний інтерес.  

Зараз дивляться

Востаннє лідери зустрічалися два місяці тому, коли Сі відвідав Будапешт у межах зусиль з відновлення китайського впливу в Європі. 

Китайське державне телебачення повідомило, що Сі і Орбан провели переговори в державному пансіонаті Дяоюйтай, але не надало жодних інших подробиць щодо зустрічі лідерів.  

Візит Орбана до Китаю відбувається напередодні триденного саміту НАТО у Вашингтоні, який розпочинається у вівторок.

На цих переговорах президент Байден та інші західні лідери, ймовірно, запропонують Україні більшу підтримку у протидії збройній агресії РФ, але не членство в НАТО, на якому наполягає Володимир Зеленський. 

Яка мета поїздки Орбана до Китаю

Орбан описав свою поїздку до Пекіна як продовження миротворчої місії для України – термін, який Угорщина використовує для опису врегулювання, побудованого на капітуляції України перед російськими вимогами.

Як відомо, з першого липня Угорщина розпочала своє шестимісячне ротаційне головування в Раді Європейського Союзу, що надає Орбану більшого авторитету, хоча і не набагато більшого впливу в ширших європейських справах.

Віктор Орбан виступив із широкими закликами до Москви та Києва погодитися на припинення вогню та прямі переговори, але він не зробив жодних конкретних публічних пропозицій щодо довгострокового врегулювання. 

Видання The New York Times зазначає, що переговори між Орбаном і Сі дадуть їм ще одну можливість підкреслити їхню спільну антипатію до західних безпекових блоків і критики прав людини. 

Віктор Орбан, колишній критик правлячої Комуністичної партії Китаю, став її надійним партнером. Він часто виступає проти критики Європейським Союзом жорсткої політики Китаю в Гонконзі, Тибеті і Сіньцзяні, західному регіоні, де уйгури та інші переважно мусульманські етнічні групи зазнали масових затримань. 

У травні Сі і Орбан офіційно підвищили рівень китайсько-угорських відносин до всебічного всеосяжного стратегічного партнерства – китайська дипломатична термінологія, яка передбачає глибокий і міцний зв’язок. 

 Ми розглядаємо один одного як пріоритетного партнера для співпраці, – писав тоді Сі про відносини з Угорщиною. 


Джерело: Віктор Орбан, The New York Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-08 09:53:08