Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ознаки токсичних стосунків, як ефективно захистити себе, стратегії поведінки — МОЗ

Експерти Міністерства охорони здоров’я України розповіли, як зрозуміти, що поруч саме токсична людина, а не втомлена, тимчасово ображена чи розлючена. А також пояснили, як захистити себе від токсичних стосунків.

– Стосунки з деякими людьми можуть приносити більше шкоди, ніж позитивного впливу. Мова про людей із токсичною поведінкою. Іноді самотність приємніша і безпечніша за спілкування з ними, – зазначають фахівці.

Як розпізнати токсичну людину

За словами фахівців, ознаки, які можуть вказати, що поруч із вами людина з токсичною поведінкою:

  • поруч із нею ви відчуваєте збентеження, сором, провину та інші неприємні емоції;
  • думаєте, що заслуговуєте на прощення, але ніколи його не отримуєте;
  • завжди мусите захищатися і відстоювати себе;
  • ніколи не почуваєтеся повністю комфортно;
  • втрачаєте впевненість у собі;
  • ваші потреби ігнорують;
  • страждає ваша самооцінка;
  • почуваєтеся погано і виснажено.

Як захистити себе від токсичних людей

Часто люди можуть поводитися токсично через виховання чи життєвий досвід і не знають здорових способів боротьби з власним стресом. Саме тому, щоб відновити рівновагу та нормалізувати свій емоційний стан, вони намагаються вилити негатив на людей із власного оточення, чим можуть їх поранити.

Зараз дивляться

То що робити? Як спілкуватися з такою людиною? Ось кілька стратегій:

не мовчати. Якщо поведінка людини неприємна, скажіть відверто про це, адже відповідальність за наші кордони лежить насамперед на нас;

встановити більш жорсткі кордони. Моральний тиск, образи, зневага та знецінення – не норма. Тому впевнено заявляйте про свою незгоду. Це може не допомогти, але є шанс, що людина почне змінюватися або припинить з вами спілкування;

контролювати реакції та дії у відповідь на вчинки таких людей. Намагайтеся не звертати увагу на образливі слова токсичної людини. Це непросто, але, якщо вийде, це матиме позитивний для вас ефект;

зосереджуватися на собі та власних цінностях. Обирайте нейтральну лінію поведінки під час спілкування з тим, хто отруює вам життя: не підтримуйте зоровий контакт, дивіться у вікно та час від часу кивайте.

Звернутися по допомогу до фахівця

Токсичні люди майстри суперечок. Якщо ви теж будете сперечатися, найімовірніше, самі ж і постраждаєте найбільше. Крім того, таким чином ви не зробите жодного кроку для виходу з токсичних стосунків, навпаки, ще більше в них застрягнете.

Якщо стосунки з людьми виснажують і ранять, а вищенаведені підходи не працюють, спробуйте звернутися по допомогу до фахівця з психічного здоров’я. Або за можливості відпустити таку людину і припинити спілкування взагалі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-08 09:21:06