Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чим підживити картоплю по листу та як робити це правильно

Будь-яка городня культура потребує внесення добрив – це є запорукою хорошого врожаю, зокрема й картоплі. Чим підживити бульбу по листі, коли це варто робити та як провести маніпуляцію правильно – читайте у матеріалі Фактів ICTV поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника.

Листкове підживлення картоплі

Листкові підживлення картоплі є досить швидким способом компенсувати нестачу корисних мікроелементів. Це позакореневий метод внесення добрив.

– Підживлення “по листі” – це внесення добрив на листя рослин шляхом обприскування, де вони поглинаються через поверхню, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Вчасно проведені позакореневі підживлення картоплі дають можливості постачати потрібні для рослин елементи у найкритичніші фази розвитку культури.

Зараз дивляться

Фото: Pixabay

До речі, підживлення картоплі по листі є досить економним методом у порівнянні з іншими способами внесення добрив. Головне тут – дотримуватися правильно розрахованої технології листкових підживлень, тоді й загальні витрати на мінеральне живлення культури будуть нижчими.

Зокрема найбільше потребують внесення поживних речовин по листі ранні сорти картоплі, бо за короткий період вегетації рослини не встигають засвоїти всі корисні речовини з ґрунту.

Навіщо підживлювати картоплю по листі

Протягом весни і літа один кущ картоплі поглинає з ґрунту до 60 г азоту, до 25 г фосфору і близько 100 г калію. Якщо вчасно не покрити потреби городньої культури у цих мікроелементах, то про гарний врожай бульби можна забути.

– Підживлення картоплі допоможе збільшити врожай, поліпшити його якість і зміцнити стійкість рослини до хвороб, – говорить Олексій Колесник.

До того ж, картопля краще розвивається, коли поживні речовини надходять у бульби невеликими порціями, але постійно. Справа в тому, що 30-40% мінерального живлення культура отримує з бадилля, яке акумулює з атмосфери азот і сірку. Завдяки листовим підживленням можна урізноманітнити і збагатити цей процес.

Коли проводити листкове підживлення картоплі

Для підвищення врожайності картоплю досить удобрювати три-чотири рази на рік. Перші два підживлення вносяться відразу після появи молодих сходів, а потім – до розпускання квітів.

– Найкращі періоди для підживлення картоплі по листу це: бутонізація, коли рослина готується до цвітіння, безпосередньо цвітіння та під час формування бульб, що допоможе збільшити їхню врожайність і якість, – розповідає наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Зокрема, червень вважається досить вдалим місяцем для підживлення картоплі, особливо – її листя.

Чим підживити картоплю по листі

Для використання цього методу внесення добрив краще брати водорозчинні засоби.

– Для листових підживлень можливо використовувати лише добре водорозчинні добрива. Наприклад, лінійки Хелпрост для овочевих культур, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Непоганим варіантом, щоб підживити картоплю по листі, буде водний розчин карбаміду з концентрацією до 6-8%. Під час вегетаційного періоду радять робити від двох до чотирьох таких обприскувань з інтервалом 10-14 днів.

  • Обприскування картоплі карбамідом

Є варіант поєднати карбамід з сульфатом магнію, щоб обробити картоплю. Зокрема, сульфат магнію, або гептагідрат, варто застосовувати для 5% -го перехресного зв’язку між сполуками (сульфату гептагідрату) або 3% (моногідрату сульфату магнію).

Також він необхідний для розчину карбаміду, який допомагає контролювати рівень вмісту у ґрунті азоту, що є одним з найважливіших факторів, необхідних для отримання високих врожаїв картоплі гарної якості.

картопля

Фото: Pixabay

Тож варто запланувати принаймні два позакореневих внесення розчину карбаміду. Перший – через 10-14 днів після появи сходів, а другий – через такий самий проміжок часу.

Зокрема важливо не перегодувати рослини азотом, адже надлишок цього елемента може призвести до затримки дозрівання картоплі, псування їхнього зовнішнього вигляду, а також надмірного зростання бадилля на шкоду бульбам.

  • Підживлення картоплі по листі фосфором

Внесення рідких листових добрив із фосфором сприяють формуванню максимальної кількості бульб. Зокрема цей мікроелемент стає важливим компонентом для синтезу, транспорту і зберігання крохмалю. Однак пам’ятайте, що надлишок фосфору зв’язує кальцій і цинк.

  • Підживлення картоплі по листі калієм

Радять також час від часу проводити внесення калійвмісних препаратів після вегетації, оскільки недоотримання картоплею цього мікроелементу зменшує врожайність, розмір і якість бульб.

  • Підживлення картоплі по листі сіркою

Сірка потрібна для гарного засвоєння картоплею азоту, що, відповідно, оптимізує весь ланцюжок харчування. До того ж, внесення добрив із цим мікроелементом допомагає контролювати розповсюдження деяких захворювань цієї культури, впливаючи на майбутню врожайність.

Як підживити картоплю по листу

Вносити добрива краще ввечері або рано вранці за температури 12-15°C і високій вологості. Під час посухи, у разі сильної інсоляції і високої температури, живлення слід призупинити. Передусім рослини можна спалити, а по-друге, процедура просто буде неефективною.

– Для приготування робочого розчину розведіть 35 мл добрива у 10 літрах води. Обприскуйте рослини до 5 разів за вегетаційний період, з інтервалом 14-20 днів. Збір врожаю можна проводити лише після трьох днів від останньої обробки, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Під час приготування розчину розпилювач варто наповнити водою до приблизно 2/3 обсягу і додати визначену дозу карбаміду. Після розчинення потрібно насипати гептагідрат, який повинен використовуватися відразу після приготування.

До речі, іноді на картоплі можуть з’являтися невеликі бурі плями, які швидко збільшуються. Це вказує на ураження культури фітофторозом, що призводить до втрати великої частки врожаю. Факти ICTV писали, як позбутися від фітофтори на бульбі, щоб зберегти овоч.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-15 11:22:43