Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Виноградне листя на зиму: як правильно маринувати

Виноградне листя на зиму – чудова заготовка для приготування долми та сарми. Але способів заготівлі багато.

Тому пропонуємо три рецепти, як заготовити виноградне листя на зиму. А саме – швидкий спосіб солоного виноградного листя, маринування та рецепт виноградного листя на зиму без стерилізації.

Заготовлене завчасно виноградне листя дозволяє зберегти його свіжість і аромат, щоб готувати улюблені страви протягом усього зимового періоду.

Вибирайте молоде, ніжне виноградне листя без пошкоджень та плям. Найкраще підходить листя, зібране навесні або на початку літа, коли воно ще не стало жорстким.

Мариноване виноградне листя на зиму

Найнадійніший спосіб заготовки. Варто спробувати.

Інгредієнти на 1 банку об’ємом 1 літр:

  • виноградне листя – 100-110 шт. (приблизна кількість)
  • вода – 600 мл
  • сіль – 1 ч. л. (з гіркою)
  • лимонна кислота – 1/3 ч. л.

Приготування маринованого виноградного листя:

  1. Листя гарно промити холодною водою та викласти у миску. Залити його окропом і залишити на 10-12 хвилин.
  2. Тим часом простерилізувати банку.
  3. Листки перекласти на друшляк, щоб прибрати зайву воду.
  4. Тепер треба скласти їх по 12 шт. один на одний і загорнути у трубочку або загорнути конвертиком.
  5. Викласти підготовлені трубочки чи конвертики у банку.
  6. У банку всипати 1 ч. л. солі з гіркою та 1/3 ч. л. лимонної кислоти. Не поспішаючи влити окріп. Листочки злегка притискати ложкою, щоб сіль та лимонна кислота розчинилися.
  7. Дно каструлю застелити рушником, помістити на нього банку. Влити воду по плечики банки. Стерилізувати близько 15 хвилин, а потім закатати.
  8. Банки з листям для долми перевернути та залишити до повного охолодження.

Виноградне листя на зиму без стерилізації

Листочків для приготування можна знадобитися більше, або менше. Це залежить від їх розміру та щільності викладання у банки.

Інгредієнти на 1 банку об’ємом 1 літр:

  • виноградне листя – 90-100 шт. (приблизна кількість)

Приготування виноградного листя на зиму без стерилізації:

  1. Банки та кришки необхідно простерилізувати заздалегідь.
  2. Хвостики у листочків зрізаємо, листя промиваємо та викладаємо їх по 10 шт. і згортаємо у трубочку.
  3. Складаємо листочки у банки досить щільно.
  4. Заливаємо листя окропом, накриваємо кришками і залишаємо на 10 хвилин. Доливаємо ще окропу у банку до горлечка та закатуємо.
  5. Перевертаємо банки догори дном, накриваємо ковдрою і залишаємо за кімнатної температури до повного охолодження.

Солоне виноградне листя на зиму

Зверніть увагу – дрібна та йодована сіль для цього рецепту не підійде.

Інгредієнти:

  • виноградне листя (промите та обсушене) – 140 шт.
  • сіль кам’яна – 6 ст. л.
  • вода – 4 л

Приготування солоного виноградного листя:

  1. Виноградне листя викладаємо в емальовану миску.
  2. Робимо розчин 2 л води + 2 ст. л. солі. Поливаємо їм листочки та залишаємо на 30 хвилин. Потім воду повністю зливаємо.
  3. У каструлі доводимо до кипіння 2 л води, додаємо 2 ст. л. солі, перемішуємо.
  4. Гарячою солоною водою заливаємо листочки і залишаємо на 10 хвилин.
  5. Уже теплу солону воду проціджуємо через два шари марлі в окрему ємність і доводимо до кипіння.
  6. Листочки загортаємо у трубочки по 3-5 шт. та викладаємо щільно у стерилізовані банки.
  7. Заливаємо солоним кропом листя у банках і закриваємо кришками.
  8. Залишаємо до повного охолодження, а потім поміщаємо на зберіганні у холодильник або льох.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-17 17:26:41