Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Скільки кісток у дорослої людини і дитини

Наш скелет є дивовижною структурою, яка забезпечує нам можливість рухатися та підтримувати тіло у різних положеннях.

Завдяки кісткам він постійно адаптується до наших потреб протягом усього життя. Скільки кісток в тілі кожної людини, від чого залежить їхня кількість та властивості – у матеріалі Фактів ICTV.

Скільки загалом кісток у людини

Вважається, що скелет складається з понад 200 кісток, але насправді це не зовсім так. Адже наш скелетний каркас постійно змінюється, і це залежить від віку та індивідуальних особливостей.

Зараз дивляться

– Відповідь на запитання, скільки кісток є у дорослої людини і дитини, не така проста, як здається на перший погляд, – каже ортопед-травматолог Андрій Алєксєєв.

Наприклад, діти мають понад 300 кісток, які формуються з твердих і водночас гнучких хрящів. Це дозволяє немовляті протискатися крізь тісні отвори як до народження, так і під час пологів.

Однак з віком кістки починають мінералізуватися, зливаючись в єдині структури. Скелетне зрощення насправді є фізіологічною причиною зміни кількості кісток, тому у дорослих їх від 250 до 270.

Крім того, дехто з людей має вроджені вади, наприклад, шостий палець або додаткові кістки – човноподібну на ступнях та фабелу – маленьку кістку на задній частині коліна.

До речі, найменші кістки в організмі людини – це молоточок, ковадло і стремінце. Вони передають звукові коливання від повітря до рідини у внутрішньому вусі та не перебудовуються після однорічного віку, що дуже важливо, оскільки це може вплинути на слух.

– Найміцнішою і найдовшою кісткою в тілі є стегнова. А якщо цікавить, скільки кісток у руці в людини, то 27: зап’ясток складається з 8 кісток, розташованих в два ряди, п’ястка, до якого кріпляться 5 кісток, та ще 14 кісток фаланг пальців, – пояснює лікар.

Кістка — це жива тканина

Люди часто дивуються, дізнавшись, що кістка — це жива тканина, але це правда. В організмі є різні типи кісток, кожен з яких виконує свою функцію.

Захист органів. Ребра і череп захищають серце і легені, а череп охороняє мозок.

Кровотворення. Кістковий мозок, що всередині довгих кісток, відіграє важливу роль у виробленні клітин крові.

Він містить стовбурові клітини, які можуть перетворюватися на червоні, білі та тромбоцити.

Ремоделювання. Кістки постійно перебудовуються, це дозволяє їм зберігати міцність та адаптуватися до навантажень.

Довгі кістки (наприклад, стегнова) забезпечують важелі для руху, водночас короткі (наприклад, зап’ясткові) —  стійкість і точність рухів.

А за міцність і здатність витримувати навантаження відповідають основні кісткові мінерали: кальцій і фосфат.

Реакція на  стрес. Нещодавні дослідження показали, що остеокальцин, гормон, який виділяється клітинами кісток, відіграє ключову роль у реакції на стрес. Брак остеокальцину у мишей призводив до того, що тварини не реагували на небезпеку.

Тож кістки не лише забезпечують структуру і захист тіла, але й беруть активну участь у фізіологічних процесах. І врешті-решт просто додають нам краси.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-17 16:14:50