Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Грузії нова хвиля протестів після схвалення закону про “іноагентів”: що відомо

Парламент Грузії остаточно ухвалив скандальний про “іноземних агентів”, через який у країні відбуваються масові вуличні протести.

Цей закон також називають проросійським, а мітингарі розцінюють його як загрозу демократичним свободам і прагненням вступити до Євросоюзу.

Кількатисячна акція протесту у вівторок, 14 травня, у Тбілісі біля будівлі парламенту супроводжується жорстокими затриманнями людей, пише Ехо Кавказу. Повідомляється про застосування силовиками перцевого спрею щодо учасників мітингу.

Зараз дивляться

ЗМІ повідомляли, що співробітники МВС Грузії зайняли територію перед будівлею парламенту, затримуючи демонстрантів.

Що відомо про ухвалення закону про “іноагентів” у Грузії

Парламент Грузії схвалив у третьому й остаточному читанні законопроєкт Про прозорість іноземного впливу. Його підтримали 84 депутати, 30 – виступили проти. Тепер закон про “іноагентів” відправлять на підпис президенту Грузії.

Раніше Саломе Зурабішвілі заявляла, що накладе на нього вето. Але деякі спостерігачі зазначають, що у правлячої партії Грузинська мрія достатньо голосів для подолання вето.

Згідно з конституцією Грузії, президент у двотижневий термін підписує і публікує закон або з вмотивованими зауваженнями повертає його до парламенту. Якщо після подолання вето президент не підписує закон, то його підписує і публікує спікер парламенту.

Напередодні комітет із юридичних питань парламенту Грузії за 67 секунд розглянув і підтримав у третьому читанні законопроєкт про “іноагентів”.

Нові протести у Тбілісі

Серія вуличних протестів у Грузії проти ухвалення закону про “іноагентів” тривають із 7 березня. У деякі дні на демонстрації виходили сотні тисяч людей. Зокрема фактчекери з Visioner вказували, що на антиурядовому протесті 12 травня “були присутні щонайменше 200 тис. осіб, але загалом протягом дня їхня кількість, ймовірно, близька до 300 тис.”

Наукова співробітниця Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні Натія Сескурія вважає, що ніяка сила не зупинить ці протести.

— Народ Грузії буде мітингувати проти цього закону стільки, скільки буде потрібно, – сказала вона в інтерв’ю ВВС, додавши, що новий закон становить екзистенційну загрозу для виживання країни.

14 травня біля будівлі парламенту Грузії у Тбілісі, де зібралось кілька тисяч протестувальників. Силовики зайняли територію перед будівлею парламенту, затримуючи демонстрантів.

У МВС Грузії заявляють, що мітинг вийшов за межі норм та набув насильницького характеру. Перед цим учасники мітингу пошкодили захисний залізний бар’єр, встановлений біля будівлі парламенту.

Також повідомляється про затримання, але точна кількість затриманих поки невідома. За даними ЗМІ, серед затриманих на акції – активіст Лазаре Грігоріадіс, який брав участь у мітингах 2023 року проти цього закону і якого помилувала президент Грузії у квітні.

Деякі ЗМІ пишуть, що силовики рушили до парламенту колонами із водометами. Через гучномовці демонстрантів закликають розійтися, інакше проти них буде застосовано силу. Протестувальники зустрічають правоохоронців із піднятими руками.

За даними грузинського проєкту Sova, одну людину затримали, коли на фасаді парламенту вона писала графіті Ця країна наша. Зазначається, що натовп демонстрантів скандує раби та йди геть, звертаючись до правлячої партії.

Розходитися учасники акції не планують. Вони заявляють, що продовжать протести з вимогою відкликання закону про іноагентів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-14 20:37:04