Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Закарпатські медики екстреної допомоги мало не щодня рятують в горах травмованих туристів

Тільки протягом одного недільного дня фахівці “екстренки” надали допомогу чотирьом туристам з Тернопільщина та Дніпропетровщини, що травмувалися в горах.

Скотилися зі схилу і втратили орієнтацію

Спочатку на лінії 103 прийняли дзвінок від чоловіка, що в горах травмував голову і руку, втратив орієнтир. Знає тільки, що знаходиться в лісі.

Передав медикам геолокацію і… зв’язок зник. На пошуки потерпілого були задіяні рятувальники, поліція і небайдужі громадяни.

Протягом трьох годин місцевість на Рахівщині між Лазещиною і Квасами прочісували пошукові групи. Коли майже втратили надію – нарешті, знайшли травмованого.

Бригада у складі фельдшерки Марії Негрій і водія Миколи Пташника (на фото) одразу надала медичну допомогу і транспортувала 21-річного юнака до медзакладу.

Згодом він пригадав, що разом з ним було ще двоє товаришів, вони загубили один одного у лісі.

Не минуло і години, як місцеві мешканці привезли на пункт екстреної медичної допомоги в Ясінях ще одного мандрівника – у 31-річного чоловіка були численні травми та садна спини, рук, ніг.

Фельдшерка разом із медичною сестрою Ясінянської лікарні стабілізували стан травмованого.

А невдовзі знайшовся і третій учасник цієї групи мандрівників – у 20-річного юнака, що заблукав у горах, виявили лише легкі подряпини обличчя.

Як згодом з’ясувалося, всі троє чоловіків були з Дніпра і, за їх словами, впали з крутого гірського схилу.

Добре, що все закінчилося відносно благополучно.

Послизнулась і зламала ногу

А оця історія з Воловця. Після того, як гірські рятувальники евакуювали на ношах 28-річну туристку з Тернопільщина, яка травмувалася при підйомі на гору Пікуй, її в селі Біласовиця прийняла медична бригада Воловецької СЕМД, у складі фельдшера Віталія Минди та водія Михайла Гафинця.

Фахівці бригади знеболили, зафіксували травмовану кінцівку і транспортували пацієнтку до Воловецької лікарні. У жінки виявився перелом лівої гомілки.

За словами постраждалої, вона послизнулась на камені, відчула різкий біль у лівій нозі і не змогла далі пересуватися. Разом з братом провела ніч біля підніжжя гори, лише на ранок вдалося зв’язатися з рятувальниками та медиками.

На щастя, незважаючи на ночівлю на схилі гори, жодних ознак переохолодження чи інших травм у туристки немає.

Щоб відпустка не стала лікарняним

Служба 103 наголошує: перш ніж вирушити в гори, важливо ретельно підготуватися:

  • скласти детальний план походу;
  • правильно підібрати екіпірування – відповідний одяг, взуття з антиковзаючим покриттям, шолом, рюкзак із першою допомогою;
  • навчитись надавати першу допомогу – пройти відповідні курси, знати, як накладати бандажі, фіксувати переломи, зупиняти кровотечу;
  • вивчити прогноз погоди на період походу, врахувати, що погодні умови в горах можуть швидко змінюватися.

Джерело і фото: 103 Закарпаття

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-14 15:20:33