Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Тарас Кремінь закликав перейти від лагідної до наступальної українізації

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що Україні потрібен перехід від лагідної до наступальної українізації країни, яка передбачатиме додаткові можливості та контроль для забезпечення функціонування української мови.

Таку думку він висловив онлайн під час Міжнародної конференції у Лондоні.

Мовний омбудсмен зробив заяву щодо українізації

Кремінь зазначив, що в умовах російсько-української війни державна мова стала одним із головних символів єдності, незламності та боротьби нашого народу за перемогу, незалежність і гідне майбутнє.

Зараз дивляться

Він зауважив також , що українська мова перебуває “під прицілом” російських злочинців. Це проявляється у погрозах та вбивствах через мову, знищенні пам’яток, зміні вивісок та поширенні пропагандистської літератури, що є, зокрема, прикладами лінгвоциду.

Тому мовний омбудсмен вважає, що настав час переходу від лагідної (оборонної) українізації до наступальної.

— Утверджуючи українську мову, ми посилюємо національну безпеку та захищаємо територіальну цілісність, дбаємо про майбутнє держави і відстоюємо право кожного громадянина. Дух свободи, відваги, єдності та боротьби наближає перемогу України, — наголосив Кремінь.

Згідно з останніми опитуваннями українців КМІС, 81% громадян України бажають усунення російської мови з офіційного спілкування на всій території країни або проти її використання у своєму регіоні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-02 20:23:34