Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Міжнародні військові компанії пропонують створити в Україні: законопроєкт №11214

Фото: Генштаб ЗСУ

Народні депутати пропонують запровадити діяльність міжнародних оборонних компаній, які зможуть працювати за кордоном, а податки сплачувати до бюджету України.

У Верховній Раді 26 квітня зареєстровано відповідний законопроєкт №11214 Про міжнародні оборонні компанії, в якому детально розкривається механізм створення, ліцензування та безпосередньо діяльності МОК, їх правовий статус, органи управління, порядок участі в оборонних заходах в інтересах держави.

Що пропонується проєктом закону

Міжнародна оборонна компанія у документі визначається як створений та зареєстрований в Україні суб’єкт господарювання, який на підставі отриманої ліцензії здійснює в установленому цим законом порядку надання за межами території України оборонних послуг, а також приймає участь у здійсненні оборонних заходів.

Зараз дивляться

Ним передбачено внесення змін до закону Про ліцензування видів господарської діяльності, зокрема додаванням пункту 35-го Діяльність міжнародних оборонних компаній.

На думку авторів законодавчої ініціативи, після демобілізації великої кількості особового складу Сил оборони існує ризик виникнення широкого спектру негативних наслідків. Серед головних вони називають наявність у цієї категорії населення необлікованої зброї та боєприпасів, а також імовірні проблемами із пошуком роботи.

Тому вважають, що через створення в Україні міжнародних оборонних компаній можна запобігти неконтрольованому обігу необлікованої зброї, до того ж колишні або діючі військовослужбовці (співробітники силових структур, що входили до складу Сил оборони) зможуть працевлаштуватися у знайомій їм сфері та за кордоном.

Окрім того, це може підвищити ступінь реагування держави на зовнішні та внутрішні виклики у сфері безпеки.

– Вбачається, що складнощі із пошуку інвесторів у державу, яка дозволила діяльність міжнародних оборонних компаній, має ресурси для забезпечення їх діяльності та всебічно їх контролює, – будуть відсутні. Наприклад, через те, що МОК за межами України змогла б забезпечити безпеку та безперешкодну діяльність будь-якого підприємства, створеного за рахунок іноземних інвестицій, – мовиться у пояснювальній записці.

Прийняття законопроєкту матиме наступні позитивні наслідки:

  • додаткове забезпечення зовнішньої та внутрішньої безпеки України, підвищення можливостей для виконання завдань у національних інтересах України;
  • сприяння контролю за обігом зброї у державі;
  • розвиток військової інфраструктури України;
  • створення нових робочих місць, забезпечення зайнятості колишніх військовослужбовців, учасників бойових дій;
  • сприяння соціально-психологічній реабілітації учасників бойових дій;
  • збільшення доходів державного бюджету.

Згідно з проєктом закону, такі МОК зможуть надавати оборонні послуги ” з навчання, тактичної підготовки, розвідки, конвоювання, забезпечення безпеки фізичних і юридичних осіб, охорони майна та виконання інших завдань, які надаються міжнародними оборонними компаніями”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-01 16:27:29