Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Президенти країн Балтії закликали до переговорів з Україною про вступ

Президенти трьох країн Балтії – Естонії, Литви та Латвії – закликали Європейський Союз провести міжурядові конференції з Україною та Молдовою, і до початку переговорів про вступ із ними у червні 2024 року.

Про це йдеться у тексті заяви президента Естонії Алара Каріса, президента Литви Гітанаса Науседи та президента Латвії Едгарса Рінкевичса.

Заяву президентів присвячено до 20-ї річниці вступу Естонії, Литви та Латвії до Євросоюзу.

Зараз дивляться

Заява президентів країн Балтії

За словами голів держав, мир у Європі не можна сприймати як належне, допоки триває неспровокована та невиправдана війна Росії проти України.

– Наголошуємо, що міжнародна підтримка залишається вирішальною для перемоги України. Сьогодні Україна відстоює наші демократичні цінності. Ми рішуче підтримуємо Україну в захисті заснованого на правилах світового порядку.

Сьогодні українці, молдовани та грузини борються за європейські цінності та європейську сім’ю як свій вирішальний вибір. Вони мають ту саму мрію, що й ми тоді… Ми рішуче підтримуємо ті країни, які поділяють європейські цінності та бажання бути разом, – наголосили президенти.

А ще вони зауважили, що у 1990-1991 роках країни Балтії боролися за демократичний вибір.

Президенти Естонії, Литви та Латвії засвідчили свою підтримку країн-кандидатів на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі.

Вони закликали до проведення міжурядових конференцій з Україною та Молдовою, а також до початку переговорів про вступ у червні 2024 року.

За їхніми словами, розширення ЄС є політичною інвестицією з невичерпним потенціалом.

Нагадаємо, що 1 травня 2004 року до європейської спільноти приєдналися Кіпр, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина та Словенія.

Фото: Алар Каріс/X

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-01 13:50:50