Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Західні банки сплатили €800 млн податків у Росії, у лідерах – Raiffeisen Bank

Найбільші західні банки, що залишилися в Росії, заплатили Кремлю понад €800 млн податків торік, що вчетверо більше від довоєнного рівня, попри обіцянки мінімізувати свою присутність у РФ після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це пише Financial Times.

Західні банки платять податки в РФ

Сім найбільших  за розміром активів у Росії європейських банків – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo і OTP – повідомили про сукупний прибуток у розмірі більше ніж €3 млрд у 2023 році.

Зараз дивляться

Як зазначає видання, цей прибуток утричі більший, ніж 2021 року, і його частково було отримано завдяки коштам, які банки не можуть вивести з країни.

Унаслідок стрибка прибутковості європейські банки заплатили приблизно €800 млн податків порівняно з €200 млн 2021 року, показує аналіз Financial Times. Це сталося на додачу до прибутку американських кредиторів, таких як Citigroup і JPMorgan.

Податки, сплачені європейськими банками, що еквівалентні приблизно 0,4% всіх очікуваних неенергетичних доходів російського бюджету на 2024 рік, є прикладом того, як іноземні компанії, що залишаються в країні, допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність і війну проти України попри західні санкції.

За оцінкою FT, іноземні кредитори виграли не тільки від більш високих відсоткових ставок, а й від міжнародних санкцій щодо російських банків. Ці заходи позбавили їхніх конкурентів доступу до міжнародних платіжних систем і підвищили привабливість західних банків для клієнтів у країні.

Raiffeisen Bank у РФ

Зазначають, що більш ніж половина податкових виплат європейських банків у розмірі €800 млн припадає на австрійський Raiffeisen Bank International (RBI), який має найбільшу присутність у Росії серед іноземних кредиторів.

У 2021-2023 роках прибуток RBI в Росії зріс більше ніж утричі, до €1,8 млрд, і становить половину загального прибутку австрійської групи порівняно з приблизно третиною до повномасштабної війни.

На додачу до звичайних податкових відрахувань у 2023 році Raiffeisen заплатить €47 млн через податок на прибуток, який Кремль наклав на деякі компанії минулого року.

Після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року RBI неодноразово заявляв про свої плани щодо скорочення і виведення активів із Росії. Він зіткнувся з постійною критикою з боку Європейського центрального банку і Міністерства фінансів США за те, що досі не завершив виведення активів.

Незважаючи на те, що RBI доклав певних зусиль для зменшення своєї російської присутності – наприклад, скоротив кредитний портфель на 56 відсотків з початку 2022 року, – деякі заходи свідчать про зворотне, пише FT.

Як зазначає видання, недавні вакансії RBI в Росії свідчать про амбітні плани щодо “багаторазового розширення активної клієнтської бази”.

Інші банки в Росії

Deutsche Bank, угорський OTP і Commerzbank значно зменшили свою присутність у Росії, яка і так була невеликою порівняно з RBI, заявили їхні представники. Intesa ближче всіх до виходу, але вона ще не продала свій російський бізнес. UniCredit відмовився від коментарів.

Незважаючи на закриття корпоративного і роздрібного бізнесу, Citigroup, четвертий за величиною американський кредитор, який отримав $149 млн прибутку і виплатив $53 млн у Росії 2023 року, став четвертим за величиною платником податків серед західних банків у Росії, згідно з розрахунками Київської школи економіки, що базуються на даних російського Центробанку.

Інший американський гігант, JPMorgan, заробив $35 млн і заплатив $6,8 млн податків, за даними дослідницького інституту.

JPMorgan, колись основний підрядник російських банків з відкриття кореспондентських рахунків у доларах США, намагається піти з 2022 року. Зараз банк застряг і зіткнувся з багатомільйонним позовом від свого колишнього партнера в Росії, ВТБ.

Дані американських банків не включені в загальну суму в €800 млн, оскільки вони не вказують зіставні російські результати у звітності групи, використаної для розрахунків FT.

Західні кредитори виграли від введення санкцій проти більшої частини російського фінансового сектору, який був позбавлений доступу до міжнародної міжбанківської платіжної системи Swift. Це зробило міжнародні банки фінансовим рятувальним колом між Москвою і Заходом.

Ці чинники сприяли тому, що чистий комісійний дохід RBI в Росії зріс утричі – з €420 млн 2021 року до €1,2 млрд 2023 року.

– Не тільки в інтересах RBI залишатися в Росії. Російський центральний банк зробить усе можливе, щоб не дати їм піти, тому що в Росії мало непідсанкційних банків, через які можна одержувати й надсилати платежі Swift, – сказав один із високопоставлених російських банківських керівників.

За його словами, зараз російські та іноземні контрагенти часто проводять транскордонні платежі в рублях, але російська валюта також проходить через рахунки в RBI та аналогічних банках “для зниження санкційного ризику” і “прискорення процесу”.

Сукупні показники виручки, прибутку і податків міжнародних банків знизилися з 2022 року, але, як і раніше, значно перевищують довоєнні результати.

Банки також виграли від підвищення відсоткових ставок: ключова ставка російського Центробанку зараз становить 16 відсотків, що майже вдвічі вище, ніж до повномасштабної війни.

Підвищення ставок допомогло кредиторам отримати величезні доходи від кредитів із плаваючою відсотковою ставкою і накопичити додатковий дохід від коштів, затриманих на російських депозитних рахунках.

Банки не можуть отримати доступ до грошей, зароблених у Росії, через запроваджені 2022 року регуляторні обмеження, що забороняють виплату дивідендів російськими дочірніми компаніями підприємствам із “недружніх” західних країн.

– Ми не можемо нічого робити з російськими депозитами, окрім як зберігати їх у центральному банку. Тому зі зростанням відсоткових ставок зростав і наш прибуток, – каже виданню один із керівників європейського банку з російською філією.

Близько 20 відсотків податкових виплат до російського бюджету в 2023 році, зроблених ОТП, – це податки на дивіденди, повідомили виданню в банку. Значна частина коштів компанії залишається на депозитних рахунках у Росії, додали FT джерела в банку.

Заблоковані грошові кошти являють собою значну перешкоду для виходу з Росії. З початку 2022 року банкам також потрібен особистий дозвіл президента Володимира Путіна на продаж своїх російських активів.

Лише сім західних банків – із 45, включених до списку тих, хто потребує президентського схвалення для виходу, – отримали такий дозвіл, включно з Mercedes-Benz Bank і Intesa.

Джерело: Financial Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 13:14:45