Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чим обробити редиску від блішки: ефективні способи

Редис багатий на вітамін PP, калій та магній, що робить його корисним для зміцнення судин та зниження артеріального тиску. Тож непогано мати цю культуру на своєму городі. Однак під час вирощування є ймовірність виникнення деяких проблем, наприклад на редисі може з’явитися блішка. Чим вона небезпечна, як її позбутися та чим обробити редис – читайте поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника в матеріалі Фактів ICTV.

Редис: особливості культури та до яких хвороб вразлива рослина

Редис часто переслідують такі хвороби, як чорна ніжка, альтернаріоз, іржа, пероноспороз та мокра гниль. Страждає культура й від нашестя блішки.

– Найпоширеніші хвороби редису – це чорна ніжка, альтернаріоз, іржа, переноспороз та мокра гниль, – говорить Олексій Колесник.

Він радить, щоб запобігти їх розвитку, обирати для посадки певні сорти редису та дотримуватися правил у догляді за рослиною.

Зараз дивляться

– Для запобігання розповсюдження таких хвороб – сійте стійкі до них сорти редису, регулярно поливайте рослини в засушливу погоду, щоб ґрунт був постійно вологим. Але уникайте й перезволоження землі, вона не має бути мокрою, – додає наш постійний експерт.

Крім того, він рекомендує не забувати про внесення добрив – підгодовуйте редис комплексними мінеральними речовинами. Це варто робити перед сівбою та під час вегетації.

Що таке блішка на редисі та чому з’являється

Блішка на редисі – це певний вид невеличких комах до двох сантиметрів.

– Серед комах найчастіше редис уражають хрестоцвіті блішки. Це дрібні комахи розміром до 3 міліметрів максимум. Тіло жучка — чорне, панцир — блискучий. Блішка доволі високо стрибає, аж на 30-40 см.

Окрім редиски ці комахи шкодять й іншим хрестоцвітим культурам, капусті та броколі, прогризаючи в їх листі дрібні отвори, – додає Олексій Колесник.

Фото: Pixabay

Більш уразливий до блішки той редис, який декілька років поспіль ріс на тому самому місці. Річ у тім, що це призводить до того, що у землі збільшується кількість личинок цих комах.

– Блішки частіше уражають редис, що кілька років поспіль вирощують на одному місці, тому що у ґрунті поступово накопичується більше личинок цих блішок, – говорить наш постійний експерт з рослин.

Тож, якщо постійно садити хрестоцвіті культури на тій самій ділянці, це сприятиме збільшенню популяції блішки, оскільки комахи не матимуть проблем з їжею та місцем для розмноження.

Ознаки появи блішки на редисі

На появу блішки на редисі вкажуть дірки на листі рослини, дрібні отвори на її зелених частинах.

– Як я уже зазначав вище, найпомітнішими ознаками появи блішок будуть дрібні отвори у листках рослин, – говорить Олексій Колесник.

Чим небезпечна блішка на редисі

Поточені блішкою листочки схожі на решето, вони швидко засихають. Шкідник розмножується миттєво, його популяція зростає.

– Пошкодження листків блішками може призводити до в’янення та загибелі рослини. І навіть просто пошкоджені рослини дадуть менший врожай коренеплодів, – говорить наш постійний експерт з рослин.

Тож тут треба діяти швидко й не гаяти час.

Блішка на редисі: методи боротьби

Перший превентивний захід – дотримуватися сівозміни.

– Передусім для ефективної боротьби із хрестоцвітою блішкою дотримуйтеся сівозміни. Не сійте рослини родини капустяних на одному місці два роки поспіль, – додає наш постійний експерт із рослин.

Також варто регулярно видаляти бур’яни, оскільки вони можуть слугувати притулком для шкідників.

Допоможе й висаджування ароматних рослин поруч, таких як кріп, коріандр, настурція, часник, кмин.

Чим обробити редис від блішки

Оскільки народні засоби є екологічним методом боротьби з блішкою на редисі, то господарі часто обирають саме їх.

– Настоянки та відвари трав пижми, часнику або ромашки будуть відлякувати блішок, – говорить Олексій Колесник.

У пригоді стане і настій кульбаби або присипка золою, тютюновим пилом, нафталіном, чорним перцем або гашеним вапном.

Також обробляють редис від шкідників і біологічними препаратами.

– Можна придбати біологічні препарати: Бітоксибацилін та Боверин – вони вбиватимуть шкідників, не завдаючи шкоди довкіллю, – додає наш постійний експерт з рослин.

Обприскувати редис від блішки можна й хімічними засобами, особливо коли комахи масово розмножилися на зеленій культурі.

– У разі масового поширення хрестоцвітих блішок потрібно застосовувати вже хімічні препарати. Наприклад, Актара чи Актеллік, – говорить Олексій Колесник.

Як обробляти редис від шкідників: покрокова інструкція

Якщо це хімічний або біологічний засіб для обробки редису від блішки, то варто насамперед ознайомитися з інструкцією від виробника й діяти згідно з нею.

– Прочитайте інструкцію до інсектициду й чітко її дотримуйтеся, – додає наш постійний експерт з рослин.

Коли популяція блішки на редисі ще не надто висока, можна провести обробку від шкідників й народними засобами.

  • Присипка від блішки на редисі

Найпростішим та найшвидшим методом буде зробити присипку з золи, тютюнового пилу, нафталіну, чорного перцю або гашеного вапна. Зволожте рослини з пульверизатора водою і притрусіть присипкою з перелічених речовин.

Обприскати редис від блішки потрібно щонайменше 5 разів з інтервалом у три-чотири дні.

  • Настій кульбаби від блішки на редисі

Щоб приготувати настій кульбаби для обприскування редису від блішки, візьміть 0,5 кг листя та корінців цієї рослини та залийте 10 л води. Після цього дайте суміші постояти добу. Обприскуйте так само часто, як і золою.

Кульбаба

Фото: Pixabay

Обробку рослин найкраще проводити ввечері, коли вже не буде прямих сонячних променів.

Не забувайте під час проведення маніпуляції й про засоби захисту, особливо під час використання хімічних препаратів для обробки редису від блішки.

– Під час обробки використовуйте захисний одяг, рукавички та респіратор, – додає Олексій Колесник.

Не обробляйте редиску хімічними та біологічними препаратами під час цвітіння, щоб не зашкодити бджолам та іншим корисним комахам.

До речі, раніше Факти ICTV писали, у чому користь і шкода редиски.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 12:50:22