Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Щеплення проти гепатиту В, чому його не варто відкладати, чим небезпечна інфекція — МОЗ

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України пояснили, чому так важливе щеплення проти гепатиту В, наскільки підступна ця смертельно небезпечна інфекція.

Небезпечна для життя інфекція

– Гепатит В – це небезпечна для життя інфекція, що вражає печінку, яку викликає вірус гепатиту В. Хронічний гепатит В – невиліковний, але йому можна запобігти завдяки вакцинації, – кажуть експерти.

За словами фахівців, саме щеплення ефективно перешкоджає інфікуванню та появі хронічних наслідків у 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а в деяких випадках – протягом усього життя.

Зараз дивляться

Календар щеплень

У МОЗ нагадали, що за Національним календарем профілактичних щеплень дитина має отримати три дози вакцини:

  • перше щеплення – протягом 24 годин після народження (ВООЗ рекомендує якнайшвидше вакцинувати новонароджених дітей проти гепатиту В);
  • друге щеплення – у два місяці;
  • третє щеплення – у шість місяців.

Якщо дитина не була вакцинована вчасно, то вакцинацію проводять за схемою 0-1-6, тобто другу вакцину вводять за місяць після першої, третє – на шостий місяць.

Статистика

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за підсумками 2023 року щеплення проти гепатиту В отримали 66%, найнижчі показники – в Івано-Франківській (46,6%), Закарпатській (47,8%), Хмельницькій (50,8%), Львівській (56,1%), Вінницькій (57,4%) та Одеській (58,2%) областях.

За три місяці 2024 року охоплення щепленнями серед дітей становлять 61%, найнижчі серед дітей до року – у Херсонській (7,7%), Чернівецькій (27,8%), Тернопільській (28,2%), Закарпатській (34%), Львівській (44,5%), Одеській (47%) областях.

Медики наголошують на важливості вакцинації проти гепатиту В, особливо в першу добу життя дитини. Наразі в країні доступно 510 818 доз вакцин – ними забезпечена кожна область.

Загроза дітям до року

Найбільше гепатит загрожує дітям до року. Саме в цьому віці 90% ймовірності того, що гепатит В стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою.

Приблизно у 30-50% дітей, інфікованих у віці від 1 до 6 років, розвивається хронічний гепатит В. У 20-30% людей, інфікованих гепатитом В у дитинстві, надалі розвивається цироз і рак печінки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 12:27:55