Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Песах 2024: традиції єврейського Великодня

Песах 2024 святкують із вечора 22 квітня до ночі 29 квітня.

Факти ICTV зібрали 5 речей із традицій єврейського Великодня, які допоможуть вам відзначити свято правильно.

Маца

Єдиний хліб, дозволений в Песах – маца, прісні хлібці з пшеничного борошна, якими поневолені євреї харчувалися в Єгипті і під час виходу звідти. Весь процес випічки маци з моменту додавання в борошно води не повинен перевищувати 18 хвилин. Борошно дозволено використовувати від одного з п’яти злаків: пшениці, жита, ячменю, вівса, полби.

Зараз дивляться

Маца – нагадування про те, що євреї, отримавши, нарешті, дозвіл фараона піти з країни, в такому поспіху покидали Єгипет, що довелося спекти хліб з тіста, яке ще не встигло зійти.

Фото: Depositphotos

Седер

Найголовнішим моментом Песаха є вечірня трапеза – Седер, яка проводиться за певними правилами і супроводжувана молитвами і співами.

Седер починається після повернення із синагоги, коли вся сім’я з гостями збираються навколо столу.

Одним з обов’язкових умов є запрошення до участі в трапезі всіх нужденних, а також тих, хто не може відзначити свято в колі своєї родини.

Під час трапези на Песах випивають чотири келихи червоного вина. Прийнято ховати шматочок маци, щоб діти його розшукували.

Найращий посуд і срібло

Під час Седера на стіл ставлять кращий посуд і срібло, свічки, кошерне вино, три великі шматки маци і спеціально прикрашений кубок для пророка Еліяха.

Під час їжі зелень умочують в солону воду, що символізує сльози, пролиті євреями в єгипетському рабстві, і море, яке вони перетнули під час Виходу.

Розлучаються господарі і гості зі словами “У майбутньому році – у Єрусалимі!”.

Кеарі

На Седер використовується спеціальне блюдо кеарі: на нього кладуть страви, які ніхто не їсть. Це шматок смаженої баранини, круто зварене яйце, а також шматок будь-якого овоча.

Песах

Фото: Depositphotos

Продукти

Протягом всіх днів Песаха Тора забороняє в якому б то не було вигляді вживати в їжу квасне.

Це та сама їжа, якою євреї не встигли запастися, коли покидали Єгипет.

Також уникають тих продуктів, які можуть заграти. Солодові лікери, пиво та інші алкогольні напої на основі дріжджів заборонені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-22 09:08:30