Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому зріс попит на скутери та мопеди в умовах війни: аналіз тенденцій

Війна змінила все. Зокрема, вона вплинула на транспорт. Стрімке зростання цін, дефіцит бензину та дизельного пального призвели до того, що українці почати переходити на індивідуальні та більш економні варіанти, а саме – скутери та мопеди.

Аналітики визначили, що попит на індивідуальний вид двоколісного транспорту у 2023 році зріс на 9,9%, якщо порівняти з даними 2022 року.

Працівники інтернет-магазину Мотозілла  також помітили, що зросла кількість покупців запчастин, оскільки власників двоколісного транспорту значно побільшало.

Зараз дивляться

Експерти прогнозують, що тенденція до зростання збережеться й надалі.

Уживані моделі також популярні, як і нові. Саме тому не втрачають попиту запчастини на скутер  та мопед. З цим проблем на ринкові немає – зараз в інтернеті можна знайти все, що потрібно, якщо двоколісний транспорт вийде з ладу, або ж потрібно провести планову заміну комплектуючих.

Чому зріс попит на скутери та мопеди в Україні в умовах війни

Двоколісний транспорт – справжній тренд в Україні в умовах війни. Нові поставки розкуповуються за лічені дні. Попит на мопеди та скутери зріс на тлі наступних факторів:

  • проблеми з пальним;
  • стрімке зростання цін на бензин та дизель;
  • мопед значно дешевше заправляли, бо його розхід менший у порівнянні з машиною.

При цьому зростання відбувається у різноманітному ціновому сегментові. Звісно, вартість двоколісного транспорту також збільшилась, як і ціни на інші товари. Але покупців зовсім не зупиняє той факт, що більшість мопедів та скутерів стали дорожчими на 30-50%, якщо порівняти з минулим роком. Зростання вартості транспортних засобів обумовлене тим, що постачальники вимушені це робити через війну – нестабільний курс національної валюти, складнощі з логістикою та інші фактори.

Водночас мопеди та скутери однакового популярні як серед жителів мегаполісів, так і людей, які мешкають у невеликих містах та селах. Також стрімке збільшення кількості водіїв представлених транспортних засобів призвело до зростання попиту на амуніцію. Мотошолом для скутера  – це найголовніший захист, який неодмінно треба мати при собі під час пересування.

На чому частіше стали їздити українці в умовах війни

Все більше українців почали цікавитися мопедами, скутерами та мотоциклами. Менш популярний екологічний вид транспорту – електросамокати та електроскутери. Якщо порівняти дані з різних міст країни, то простежується наступна тенденція – найбільш популярним видом транспорту в Україні вважається скутер:

  • 36% у Львові (дані пошукових запитів серед всіх, які стосуються видів транспорту);
  • 34% у Харкові;
  • 25% у Дніпрі.

В залежності від конкретного міста також варіюються ціни на скутери – найдорожче вони коштують у Львові, а найдешевше у Харкові.

Лише 20% всіх пошукових запитів на придбання транспорту відводяться мотоциклам. Проте це найбільш популярний вид транспорту у Києві – 23%. Але пропозиція не дуже різноманітна. Також жителі столиці не проти придбати для себе скутери або ж електросамокати – це наступні за популярністю види транспорту.

Більшу частину мотоциклів та мопедів у 2023 році українці придбали новими. Найбільшою популярністю користуються бюджетні моделі транспорту. За липень 2023 року продаж нових та уживаний мотоциклів значно збільшився. Українці придбали на 9,9% більше мототехніки, у порівнянні з 2022 роком. При цьому 57,7% склали нові моделі скутерів та іншого двоколісного транспорту. Всього українці придбали 4500 таких мопедів. Частіше за все вони були імпортовані в Україну з інших держав. Найбільш популярні моделі:

  1. Yamaha Jog;
  2. Honda Dio;
  3. Suzuki Lets;
  4. Suzuki Address V125 та інші.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-15 17:09:49