Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кардіологи пояснюють, чому порушення серцевого ритму частіше виникають вранці і як цьому зарадити

Дослідження науковців Імперського коледжу Лондона вперше пояснило, чому потенційно смертельні порушення серцевого ритму частіше виникають рано вранці, коли люди прокидаються після нічного сну.

Винен сплеск кортизолу

Виявилося, що ці порушення, відомі як шлуночкові аритмії, пов’язані з природним сплеском гормону стресу кортизолу. Саме рано вранці його вміст у нашій крові досягає свого максимуму.

Це призводить до того, що серцеві клітини починають хаотично сприймати електричні сигнали, що призводить до порушення серцевого ритму або аритмії.

Зараз дивляться

Те, що науковці визначили таки винуватця вранішніх аритмій – зростання рівня кортизолу, може стати підґрунтям розробки нових варіантів лікування, які могли б зменшити аритмії у тих, хто найбільше ризикує.

Професор Джеймс Лейпер вважає, що вкрай важливо продовжували дослідження, бо це відкриває обнадійливі можливості для запобігання шлуночкових аритмій.

– Якщо не лікувати шлуночкову аритмію, вона може призвести до втрати свідомості, раптової зупинки серця та смерті, – зазначає професор.

Метод запобігання ранковим аритміям перевірений поки що на мишах

Науковці провели дослідження на мишах: їм робили ін’єкції препарату, який блокує рецептор кортизолу. Це запобігало ранковим нападам порушень серцевого ритму.

Але чи діятиме це на людях, ще треба дослідити.

Співробітниця Британського фонду серця Алісія Д’Соуза вважає, що насправді наші серця фактично є різними органами в різний час доби. Бо вони вразливі до різних аритмій у різний час дня чи ночі.

На її переконання, це спричиняють давні циркадні ритми, які розвивалися протягом мільйонів років. Тож ученим є над чим працювати.

Джерело: Британський фонд серця

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-12 12:13:01