Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

наслідки та що буде далі під загрозою

Фото: Факти ICTV

Російська Федерація почала масовано атакувати об’єкти енергетики навесні 2024 року. Удари по ТЕЦ, ТЕС, ГЕС стають складнішими та комбінованими, що ускладнює роботу сил протиповітряної оборони України.

Подібні масовані атаки по українській енергосистемі російські окупанти здійснили вночі та вранці 11 квітня.

Один з ракетних ударів армія РФ завдала по Трипільській ТЕС в місті Українка, а потім атакувала КАБами ТЕЦ у Сумах.

Зараз дивляться

Атака по Трипільській ТЕС

Трипільська ТЕС, яка розташована в Київській області, зруйнована внаслідок ракетної атаки вранці 11 квітня. Там спалахнула масштабна пожежа у турбінному цеху.

Глава наглядової ради ПАТ Центренерго Андрій Гота заявив, що удар по Трипільській ТЕС – це найбільший виклик за всю історію підприємства. Саме ця ТЕС постачала найбільше електрики до Київської, Черкаської й Житомирської областей.

Військовий портал Defense Express з посиланням на джерела стверджує, що російські окупанти могли використати нові крилаті ракети X-69 для атаки по Трипільській ТЕС, щоб повністю знищити станцію.

За даними з відкритих джерел відомо, що Х-69 – це дозвукова крилата ракета для літаків тактичної авіації, яку запускають з ворожих Су-34 та Су-35. Дальність пуску становить близько 400 км.

Удар КАБами по ТЕЦ у Сумах

Вдень 11 квітня російські війська завдали авіаудару в Сумах КАБами по критичній інфраструктурі – місцевій ТЕЦ.

В обласній військовій адміністрації підтвердили факт, що Росія знову атакувала об’єкти енергетики. Там зазначили, що наслідки удару уточнюються.

Фото: Факти ICTV

Мета Росії: які об’єкти під загрозою

Росія інтенсифікуватиме обстріли української енергосистеми, продовжуватиме пошуки варіантів для ударів по об’єктах військово-промислового комплексу та далі здійснюватиме ракетний терор, заявив Фактам ICTV керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

– Дійсно Росія зараз продовжуватиме інтенсифікувати обстріли українських енергетичних об’єктів. Крім того, продовжуватиме пошуки варіантів для обстрілів об’єктів військово-промислового комплексу, а також не варто забувати про ракетний терор по цивільних людях. На жаль, це відбувається, – зазначив військовий експерт.

Чому саме зараз, а не взимку

Річ у тому, що Росія вочевидь уважно моніторила та відстежувала постачання, можливе забезпечення для України ракетами та засобами для протиповітряної оборони, вважає Олександр Мусієнко.

– Вона відстежувала цикли, розуміючи, що Україну забезпечують якраз найкраще на осінь-зиму системами ППО. А потім знову ж таки за весну-літо накопичують ці ракети й системи. Водночас скористалися тим, що Україна може перемістити засоби ППО від об’єктів енергетики, розуміючи, що якщо взимку не сталися ці обстріли, то навесні, можливо, вони навряд чи будуть, – припустив аналітик.

Україні бракує ракет до ППО

Питання надання Україні більше ракет та систем для протиповітряної оборони є одним з пріоритетів, вважає військовий експерт.

– Тому Росія зараз застосовує тактику, як вони вважають, несподівану. Також більше пишуть ЗМІ про те, що в Україні бракує ракет до систем ППО. Вже багато американських та європейських медіа про це пишуть. Ми знаємо, що президент України Володимир Зеленський піднімає це питання постійно перед партнерами. Це питання пріоритету зараз в порядку денному президента в ході міжнародних візитів, щоб дати нам більше засобів для протидії, – сказав Олександр Мусієнко.

Чи варто купувати генератори

Аналітик радить людям не ховати далеко генератори або EcoFlow, бо припускає, що вони можуть знадобитися найближчим часом.

– Я думаю, що Росія зараз не припинить ці удари. Вони продовжуватимуть намагатися нищити нашу енергетичну систему. Нам потрібно більше систем захисту. А людям в різних куточках України, які десь генератори чи EcoFlow заховали, або подумали, що вони їм не знадобляться, я не радив би їх далеко ховати, тому що вони можуть таки знадобитися вже найближчим часом, – спрогнозував військовий експерт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-11 20:39:55