Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Детонування дрона на Запорізькій АЕС – що відомо, що кажуть в МАГАТЕ і ГУР

Фото: Міноборони

На Запорізькій атомній електростанції, яка тимчасово перебуває під окупацією російських військ, сьогодні здетонував невідомий дрон.

Детонування дрона на ЗАЕС

За інформацією Міжнародного агентства з атомної енергії, спостерігачі МАГАТЕ зафіксували детонацію дрона на місці.

– Я закликаю утримуватися від дій, які суперечать п’яти принципам МАГАТЕ та ставлять під загрозу ядерну безпеку, – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі після зафіксованого інциденту.

Водночас не уточнюється, хто саме запустив безпілотник на територію Запорізької атомної електростанції.

Зараз дивляться

Що кажуть в українській розвідці

Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій Запорізькій АЕС, а імітаційні удари Росії по території станції є постійною практикою окупантів, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов у коментарі журналістам.

– Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об’єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Російські удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об’єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів, – звернув увагу представник ГУР.

Росія має вивести війська зі всіх об’єктів Запорізької АЕС, щоб відновити дотримання усіх необхідних міжнародних норм та контролю над важливим об’єктом атомної енергетики, переконаний Андрій Юсов.

Ситуація на Запорізькій АЕС

На початку квітня Запорізька атомна електростанція опинилася на межі блекауту внаслідок російського обстрілу, повідомили в Національній атомній енергогенерувальній компанії.

За даними Енергоатому, через атаку 4 квітня о 10:06 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ Запорізька ТЕС – Феросплавна.

Від початку окупації на ЗАЕС відбулося вісім повних блекаутів і двоє часткових, коли довелося запустити аварійні дизель-генератори та системи безпеки. Якщо на станції відбудеться новий блекаут, це загрожує аварійною ситуацією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-07 21:20:26