Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Росія внаслідок атаки на аеродроми могла втратити 5% всіх Ту-95 – ISW

Здатність України завдати удару по чотирьох окремих російських авіабазах одночасно є помітним переломом у можливостях. Зазвичай українські удари безпілотників націлені лише на окремі авіабази в Росії.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що удари по цілях на території Росії є необхідним компонентом української кампанії з деградації галузей промисловості, які підтримують російські військові зусилля і військовий потенціал, розгорнутий в тилу.

Зараз дивляться

Війська РФ регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95, розміщені на авіабазі Енгельс, для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні, і станом на 2023 рік російські військові мали приблизно 60 літаків Ту-95.

Згідно з повідомленнями, українські безпілотники внаслідок атаки завдали значних пошкоджень трьом стратегічним бомбардувальникам Ту-95МС на авіабазі Енгельс.

– Якщо це підтвердиться, можлива втрата приблизно п’яти відсотків російських стратегічних бомбардувальників Ту-95 в результаті одного удару буде відчутною, – вказують аналітики.

В ISW додають, що геолокаційні кадри показують вибухи і активацію російських засобів протиповітряної оборони біля всіх атакованих російських авіабаз, крім авіабази під Єйськом. Однак Інститут поки що не спостерігає жодних візуальних підтверджень того, що українські сили пошкодили або знищили літаки або інфраструктуру на будь-якій з авіабаз.

Раніше аналітики стверджували, що втрати літаків для РФ не є незначними, оскільки агресор, ймовірно, має близько 300 різних літаків типу Су. Російські війська наразі використовують їх для завдання керованих і некерованих ударів бомбами вздовж усієї лінії фронту в Україні, і раніше вони значно інтенсифікували удари цими бомбами для досягнення тактичних переваг.

– Постійні українські удари по російських аеродромах на території Росії погіршать здатність Повітряно-космічних сил Росії завдавати ракетні і повітряні атаки по всій території України – резюмують фахівці.

Атака по російських аеродромах

У ніч на 5 квітня безпілотники атакували три аеродроми РФ.

За даними джерел ЗМІ, внаслідок атаки дронів на аеродромі Енгельс-2, ймовірно, серйозно пошкоджені щонайменше три стратегічні бомбардувальники Ту-95МС. Там могло загинути сім військових РФ, серед яких можуть бути пілоти.

На військовому аеродромі в російському Єйську внаслідок ударів українських дронів, ймовірно, знищено два штурмовики Су-25 та ліквідовано чотирьох окупантів.

Атака на аеродром Морозовськ швидше за все завершилась знищенням щонайменше шести літаків та суттєвим пошкодженням ще восьми.

Стало відомо також про атаку по ще одному аеродрому в Курську, проте поки невідомі подробиці та наслідки ударів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-06 10:56:33