Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи святкують 8 березня в Україні в 2024 році

Останні роки в країні точиться жвава дискусія навколо того, святкувати 8 березня Міжнародний жіночий день, чи залишити його в минулому, як ми залишили інші спільні з росіянами свята.

Противники дати, серед яких і низка нардепів, пропонують формувати власні традиції, прихильники нагадують, що 8 березня відзначає не лише Росія та й придумала його не вона.

Факти  ICTV розбиралися, чи скасували 8 березня в Україні, чим його хочуть замінити та де його відзначають.

Зараз дивляться

Чи святкують 8 Березня в Україні

У мирний час в Україні Міжнародний жіночий день був додатковим вихідним. Хоча у більшості країн, де його також святкують – це звичайні робочі будні. Єдине, що на цю дату нерідко організовують демонстрації та жіночі марші, учасниці яких нагадують про проблеми гендерної рівності.

Під час воєнного стану всі додаткові вихідні в країні скасовуються. В Україні його подовжено до 13 травня 2024 року, а це означає, що 8 березня, яке припадає на пʼятницю, теж буде робочим. Проте, ніхто це свято наразі не скасовував, тож можна планувати тематичні заходи.

У 2023 році в українців була можливість проголосувати в Дії за скасування чи збереження вихідного дня 8 березня. Більшість висловилася “за” вихідний, тож у Верховній Раді обіцяли врахувати народну думку перш ніж ухвалювати законопроєкт, що скасує свято.

Гендерні організації, що виступають проти дискримінації, наголошують на тому, що це свято не є оспівуванням жіночої вроди та весни. Цей день покликаний нагадати про нерівність, що досі існує між чоловіками та жінками в оплаті праці, розподіленні хатньої роботи та вихованні дітей. Тож, 8 березня – це про боротьбу зі стереотипами, а не про квіти.

Скасування 8 березня в Україні – що пропонують замість

Хоч законопроєкт досі не ухвалено, у деяких календарях 25 лютого вже позначене як День української жінки. Саме цією датою автори документа пропонують замінити традиційне 8 березня.

Нова дата обрана не випадково – це день народження української письменниці Лесі Українки. Відомо, що вона належала до інтелектуальних кіл та боролася за права жінок.

У яких країнах відзначають 8 березня

Традиції масштабного святкування 8 Березня переважно спостерігаються в країнах так званого пострадянського чи соціалістичного табору, на які мали вплив СРСР або Китай. За межами Східної Європи не більше десятка країн зробили цей день вихідним. Зокрема йдеться про Росію, Білорусь, Північну Корею, Азербайджан, Вірменію, Анголу, Буркіна-Фасо, Гвінею-Бісау, Камбоджу, Конго, Лаос, Монголію, Непал, Уганду та ще кілька держав.

В інших країнах – це здебільшого час для жіночого протесту, акцій від феміністичного руху та нагадування про політичні й соціальні проблеми, що турбують жінок.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-25 08:30:33