Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Біль у правому підребер’ї: причини, діагностика та лікування

Біль у правому підребер’ї може бути ознакою різноманітних проблем – від чогось найменшого до серйозних хвороб.

Лікар-гастроентеролог Анастасія Чечкань розповіла Фактам ICTV все про біль та тяжкість у правому підребер’ї -причини та діагностику.

Біль у правому підребер’ї: причини

Колючий біль у правому боці спереду – під ребрами, під грудьми або внизу живота – може означати хворобу, а може бути й не пов’язаним із будь-яким захворюванням.

Зараз дивляться

Лікар розповіла, що біль у правому підребер’ї може викликати навіть швидка пробіжка, особливо якщо у вас нерегулярні фізичні навантаження.

– У нетренованому організмі під час бігу “страждають” печінка та селезінка. Вони переповнюються кров’ю і починають тиснути на власні оболонки-капсули з безліччю нервових закінчень, які і викликають колючий біль, – пояснює експертка.

Фахівчиня наголошує – сама по собі печінка (як, до речі, і нирки), боліти не може — в ній немає нервів, які відповідають за біль.

Створювати біль можуть або інші органи, або сусідні тканини, якщо вони запалені. Безпосередньо в печінці може боліти тільки її край, але такий симптом виникає в крайніх випадках: при цирозі або гепатиті.

– Нерідко саме при хронічному гепатиті людину переслідує тягнучий біль у правому підребер’ї, а також нудота, збільшення (здуття) печінки і непереносимість жирної їжі, – розповідає лікарка.

У жінок також біль у правому підребер’ї може бути спровокований вагітністю або менструацією, що наближається.

Біль у правому підребер’ї: що означає

Якщо справа не в печінці, слабкий або сильний біль у правому підребер’ї свідчить про проблеми з іншими органами, наприклад:

  • порушення роботи підшлункової залози;
  • виразка;
  • ниркові кольки;
  • запалення жовчного міхура (як з каменями, так і без них);
  • функціональні порушення жовчного міхура;
  • захворювання правої легені;
  • защемлення міжреберних нервів із правого боку;
  • онкологічне захворювання;
  • запалення або виразка дванадцятипалої кишки.

Якщо біль та тяжкість у правому підребер’ї означає порушення роботи жовчного міхура, можна припускати розвиток холециститу.

Його гостра форма проявляється якраз болем у правому боці. Віддавати може навіть у лопатку і плече. Іноді крім болю спостерігаються також блювання і нудота.

Порушення роботи жовчовивідних шляхів також може супроводжуватися болем праворуч. Ця недуга зазвичай супроводжується погіршенням апетиту.

Біль у правому підребер’ї: діагностика

Важливо усвідомити, що самостійно визначити справжню причину болю неможливо, тому слід пройти діагностику.

Лікарі зазвичай призначають аналіз крові, ультразвукове дослідження, гастроскопію та  інші обстеження.

– Бажано розпочати з УЗД органів черевної порожнини, нирок, здати клінічний аналіз крові та сечі, печінкові, ниркові проби, кров на альфа-амілазу, ліпазу, – говорить Анастасія.

У разі підозри на захворювання печінки можуть бути рекомендованими більш специфічні тести: печінкова біопсія чи комп’ютерна томографія.

– При болю в правому підребер’ї обов’язковим є огляд терапевта, сімейного лікаря або гастроентеролога, – наголошує фахівчиня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-24 11:15:18