Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Польща має розблокувати кордон до 28 березня – Шмигаль

Питання розблокування кордону з Польщею має бути вирішено раніше 28 березня, інакше Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Про це у п’ятницю, 23 лютого,  заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту на кордон. 

– Сьогодні на кордоні з обох боків стоїть понад 9 тисяч вантажівок, і це питання потрібно терміново вирішувати. Тристоронній штаб (Україна, Польща, Єврокомісія – ІФ-У) має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішене значно раніше, ніж 28 березня – дати, коли мало відбутися спільне засідання урядів України та Польщі. В іншому разі Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску, – сказав він.

Прем’єр зазначив, що запропонований Українською стороною підхід із п’яти кроків є справедливим і вигідним для Польщі.

Зараз дивляться

– Україна йде на певні болючі для нас компроміси. Але ми хочемо бути партнерами для ЄС, усіх наших західних сусідів, – підсумував він.

Денис Шмигаль повідомив, що зустріч із польськими урядовцями на кордоні не відбулася, через тещо представники Польщі не прибули. Але Україна пропонує “план взаєморозуміння” для деблокади кордону з Польщею з п’яти кроків.

Крок №1Україна погоджується на обмеження, які запропонувала Єврокомісія щодо нашого аграрного експорту. Це автоматичні захисні заходи, які були представлені в межах рішення Єврокомісії з пропозицією продовжити безмитну торгівлю ЄС та України. Мова йде, зокрема, про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор. 

Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження.

– Ми також готові продовжувати механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпака. Тобто, без дозволу Польщі ці чотири групи товарів не потраплять на польський ринок, – сказав Шмигаль. 

Крок №2Україна направляє звернення до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз кластерів 4 і 5, до яких входить аграрна політика та транспорт.

Це потрібно для того, аби раз і назавжди зняти маніпуляції щодо якості нашої аграрної продукції, а також щодо того, чи відповідає підтримка наших аграріїв стандартам Світової організації торгівлі. 

Водночас принципова позиція України — це повна лібералізація торгівлі з ЄС. Це продовження економічного безвізу.

Питання торгівлі України та ЄС буде вирішуватися саме з ЄС, а не на рівні окремих країн. 

Крок №3 – Україна пропонує уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт в ЄС.

За 11 місяців 2023 року Росія продала в Європу агропродукції та продуктів харчування на 2,5 млрд євро. 5,1 млн тонн продовольства. За весь 2022 рік – 4,9 млн тонн. 

– Ми також звертаємося до Єврокомісії ще з двома пропозиціями: 

Розглянути додаткові обмеження та посилений моніторинг на аграрний імпорт третіх країн до ЄС, як це відбувається зараз з Україною. 

Звертаємося щодо запуску спільного контролю на кордоні України та країн ЄС. А також пропонуємо розширити пілотний проєкт щодо обміну митною інформацією, – зазначив премʼєр-міністр України. 

Крок №4 – Україна пропонує створити Тристоронній штаб: Україна, Польща, Європейська комісія. Під співголовуванням аграрних міністрів України, Польщі та представника Єврокомісії. 

Крок №5Україна вдячна польському уряду за чітку позицію щодо пропуску через кордон боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів та вважає, що такий підхід має бути поширено на критично необхідне Україні пальне.

Зі свого боку, український уряд також прийняв відповідні рішення щодо визнання прикордонних пунктів пропуску з нашими західними сусідами критичною інфраструктурою.

Фото: Денис Шмигаль

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-23 19:47:15