Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чисельність ЗСУ у 2024 році: скільки військових в Україні

Фото: Міноборони

Збройні Сили України захищають нашу країну від російських окупантів та борються за її незалежність.

Факти ICTV дізналися, яка чисельність Збройних Сил України та скільки військовослужбовців перебуває на фронті.

Яка структура Збройних Сил України

Збройні сили України, згідно з законом, – це військове формування, на яке покладається оборона України, захист суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності країни.

Зараз дивляться

ЗСУ складаються:

  • з керівного органу — Генерального штабу ЗСУ;
  • трьох видів військ — Повітряні сили, Військово-морські сили, Сухопутні війська;
  • окремих родів військ — Війська зв’язку, Десантно-штурмові війська та кібербезпеки.

Окремі роди сил в ЗСУ: Сили спецоперацій, Сили територіальної оборони, Медичні сили, Сили підтримки, Сили логістики.

До структури також входять: військові частини, з’єднання, органи військового управління, вищі військові навчальні заклади тощо.

Яка чисельність ЗСУ 2024

Чисельність Збройних сил затверджує Верховна Рада.

За даними, на кінець 2012 року чисельність ЗСУ становила близько 184 тис. осіб.

У 2014 році, після вторгнення Росії на Донбас та окупації Криму, українська армія взяла участь у бойових діях та почала нарощувати особовий склад ЗСУ.

У лютому 2016 року чисельність ЗСУ сягала 275 тис. осіб. З’явилися нові частини, такі як бригади, полки, батальйони, також було реформовано структуру управління.

У липні 2021 року було затверджено чисельність нашої армії в кількості 261 тис. осіб, зокрема — 215 тис. військовослужбовців.

У зв’язку зі створенням Сил територіальної оборони ЗСУ чисельність ЗСУ було збільшено на 11 тис. військових.

Після початку повномасштабної війни в Україні, у 2023 році, у ЗСУ перебувало приблизно 700 тисяч українців, це утричі більше, ніж у 2014-2021 роках.

Зросла кількість жінок у ЗСУ. Зараз вони становлять 7,3% від загальної кількості особового складу.

Станом на жовтень 2023 року в українській армії перебувало 43,5 тис. жінок-військових і понад 18 тисяч – цивільного персоналу. За даними, близько 5 тисяч жінок-військових виконують завдання у районах ведення бойових дій, а статус учасника бойових дій мають майже 13,5 тис. жінок.

Водночас, наприклад, у 2014 році загальна чисельність жінок у ЗСУ становила до 50 тисяч, з них 16,6 тис. військовослужбовців.

Щодо чисельності ЗСУ на 2024 — конкретних цифр поки що немає. Цього року планується посилити Збройні Сили України та залучити ще більше військовослужбовців.

Українське законодавство передбачає, що в особливий період та під час воєнного стану чисельність ЗСУ збільшується відповідно до указів про мобілізацію.

Проте президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD заявив, що чисельність української армії становить 880 тисяч людей.

У нас 880 тисяч. У нас мільйонна армія. А також у нас 30 мільйонів людей зараз, зараз конкретно 30 мільйонів людей працюють, і навіть, може, трохи більше. Назвати точну цифру не можу, — сказав президент.

Варто також зазначити, що за даними рейтингу Global Firepower, Збройні Сили України увійшли до пʼятірки найсильніших армій Європи.

ЗСУ стримують збройну агресію РФ, охороняють повітряний та підводний простір України та беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу із тероризмом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-23 14:57:14