Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Виїзд за кордон військовослужбовців 2024: правила та необхідні документи

Під час дії воєнного стану діють спеціальні правила перетину кордону для громадян України, зокрема і для військовослужбовців. В яких випадках військовослужбовці можуть виїхати за межі країни і які документи для цього знадобляться, Фактам ICTV розповіла юристка ЮКК Де-Юре, адвокатка Лариса Кісь.

В яких випадках дозволений виїзд за кордон військовослужбовців під час воєнного стану

Лариса Кісь пояснила, що військовослужбовці мають рівні з іншими громадянами України права на виїзд за кордон у порядку, встановленому законом. На період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі від 18 до 60 років обмежені у праві виїзду за межі країни.

Виїзд за кордон військовослужбовцями передбачений у трьох випадках:

Зараз дивляться

  • під час відпустки; 
  • для лікування;
  • у відрядження.

Виїзд військовослужбовців за кордон під час відпустки

За словами адвокатки, оплачувана відпустка військовослужбовцям надається на термін від 30 до 45 днів на рік (до 15 днів поспіль). До цього строку додається до двох діб дороги в один бік.

Відпустка за сімейними  та іншими обставинами до 15 діб на рік – це інший вид відпустки, що не є оплачуваною, але також може бути з правом виїзду за межі України (до 10 днів поспіль).

– Держава оплачує вартість проїзду до місця проведення відпустки та у зворотній бік тільки в межах України, – зазначає Лариса Кісь.

Загальна тривалість щорічної основної відпустки військовослужбовців залежить від вислуги років:

  • до 10 років – 30 днів;
  • від 10 до 15 років – 35 днів;
  • від 15 до 20 років – 40 днів;
  • понад 20 років – 45 днів.

Ще до 15 днів додаткової відпустки може бути надано у деяких випадках, зокрема в разі проходження служби в умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я (в зоні бойових дій).

Військовослужбовцям, які захворіли під час щорічної основної або щорічної додаткової відпустки, термін відпочинку продовжується після одужання на кількість невикористаних днів цієї відпустки.

– Перший, з ким погоджується рішення про надання відпустки та дозвіл виїхати за кордон – це безпосередній командир підрозділу, який буде про вас клопотати перед командиром військової частини. Саме на командирі військової частини лежить відповідальність та потенційний ризик неповернення військовослужбовця, а організація служби без військовослужбовця у кількості особового складу, що залишається – клопіт обох командирів, – пояснила адвокат.

Тому, за словами Лариси Кісь, отримати відмову у відпустці загалом та у відпустці з виїздом за кордон цілком імовірно, це залежатиме від низки обставин, зокрема особистої характеристики, проявлених моральних якостей та мотивації військовослужбовця під час несення служби.

Отримання дозволу на проведення відпустки за кордоном треба починати не менш ніж за три тижні до дати її початку. Порядок дій: 

  1. Військовослужбовець має написати рапорт про надання відпустки з перебуванням за межами України. В рапорті вказуються:
    – умови подорожі;
    – дати від’їзду та повернення;
    – назву КПП, через який планується перетинати кордон;
    – транспорт, яким військовослужбовець подорожуватиме до місця перебування і у зворотному напрямку.
  2. Подання рапорта командиру підрозділу разом з документами, що підтверджують причину, місце перебування та терміни подорожі. В кожному конкретному випадку перелік документів буде відрізнятися. Наприклад, це можуть бути свідоцтва про шлюб чи народження дитини, довідки з лікарні про стан здоров’я близького родича та документи, які засвідчують перебування сім’ї за кордоном (з перекладом), або підтвердження бронювання готелю, квітки авіакомпанії тощо.
  3. Командир підрозділу має погодити рапорт та подати його командиру військової частини, який ухвалює рішення про відпустку та погодження знаходження військовослужбовця в цей час поза межами України. Рішення оформлюють у відповідний наказ, військовослужбовцю видають відпускний квиток, в якому вказаний термін відпустки та дозвіл на виїзд.
  4. Перед відпусткою військовослужбовцю необхідно отримати витяг із наказу про відпустку із зазначенням можливості перетину державного кордону України.
  5. Після вибуття з військової частини та прибуття на місце проживання перед виїздом за кордон військовослужбовець має стати на облік в ТЦК або органах місцевого самоврядування (якщо найближчий ТЦК на відстані більше ніж 30 км) та повідомити про виїзд за кордон для постановки на відповідний внутрішній облік.

Після повернення з-за кордону необхідно знятися з внутрішнього обліку перед поверненням до своєї військової частини.

Виїзд військовослужбовців за кордон на лікування та реабілітацію

Виїзд військовослужбовців визначений Порядком направлення осіб зі складових Сил оборони та безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, затвердженим постановою Кабміну № 411 від 05 квітня 2022 року 

За словами Лариси Кісь, загальний час перебування на лікуванні за кордоном не може перевищувати 12 місяців поспіль. До цього терміну також входить час переміщення з одного іноземного закладу охорони здоров’я до іншого та час очікування між плановими хірургічними втручаннями.

Щоб отримати дозвіл на виїзд за кордон військовослужбовців, необхідно підготувати такі документи:

  1. Згоду військовослужбовця або його законного представника на лікування за кордоном з наданням однозначної згоди на обробку персональних даних, що стосуються медичної інформації.
  2. Згоду на обробку та передання персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства у довільній формі.
  3. Виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ.
  4. Висновок про необхідність направлення на лікування за кордон із зазначенням діагнозів та ускладнень відповідно до Класифікатора хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я.

Висновок про необхідність направлення на лікування за кордон готується закладом охорони здоров’я в Україні, в якому захисник перебуває на лікуванні чи реабілітації. Висновок підписується керівником медичного закладу та лікарем або уповноваженою на ухвалення відповідних рішень особою, після чого ініціюється отримання дозволу.

Адвокат пояснила, що існує чітка процедура отримання дозволу на лікування за кордоном:

  1. Клопотання впродовж трьох днів має розглянути консиліум лікарів військово-медичного закладу і надати висновок про таку необхідність або відмову.
  2. У разі позитивного рішення військово-медичний заклад передає пакет документів до командування Медичних сил ЗСУ, які передають списки військовослужбовців, що потребують лікування за кордоном, на розгляд МОЗ.
  3. МОЗ протягом двох робочих днів надсилає до МЗС запит з проханням підтвердити можливість надання на безоплатній основі медичних послуг іноземними клініками.
  4. Коли буде знайдений іноземний медичний заклад, який може прийняти захисника на лікування, МОЗ протягом двох календарних днів листом інформує командування Медичних сил та Держприкордонслужбу про погоджений з іноземною стороною перелік військовослужбовців.
  5. На підставі листа МОЗ командування Медичних сил забезпечує формування пакету супровідних документів.
  6. Коли пакет документів буде готовий, здійснюється транспортування військовослужбовців до місця їх лікування.

Виїзд військовослужбовців за кордон у відрядження або на військове навчання

Як пояснила Лариса Кісь, пропуск через державний кордон військовослужбовців, які вирушають у відрядження до іншої країни, здійснюється за наявності:

  • медичного страхового полісу;
  • витягу з наказу щодо особового складу стосовно направлення (відрядження) військовослужбовця за кордон та/або NATO TRAVEL ORDER.

Виїзд військовослужбовців за кордон – список необхідних документів

За пунктом 2-15 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету міністрів  № 57 від 27 січня 1995 року, та інформацією Міноборони, для виїзду за межі України військовослужбовцю необхідно мати:

  • закордонний паспорт громадянина України (службовий паспорт України – у випадках, визначених законодавством);
  • документ, що підтверджує особу військовослужбовця (військовий квиток, офіцерське посвідчення тощо);
  • відповідні документи, що підтверджують дозвіл на виїзд та його мету:
    – відпускний квиток та витяг із наказу із зазначенням виїзду у відпустку за кордон, місця та терміну перебування;
    – медичні документи для лікування за кордоном;
    – витяг з наказу про відрядження;
  • відповідну візу під час виїзду до держав, з якими діє візовий режим, оформлену у консульській установі іноземної держави в Україні.

Адвокат також зауважила, що виїзд за кордон громадянина (зокрема військовослужбовця), який володіє інформацією, що становить державну таємницю, може бути заборонений, у випадках, передбачених законодавством. Остаточне рішення про дозвіл на перетин державного кордону України ухвалює інспектор Державної прикордонної служби безпосередньо в пункті перетинання.

У разі виникнення спірних питань Лариса Кісь порадила звертатися на офіційну гарячу лінію ДПС України Довіра за телефонами 1598 або 044 527 63 63.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 19:28:18