Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

як має відбуватися та чотири головні складові

Наразі інформаційне поле Донецької та Луганської областей переповнене негативними новинами – звістками з фронту, даними про обстріли, руйнування, евакуацію мирних мешканців, гуманітарні програми з цього регіону. Але мало уваги приділяють повоєнній відбудові Донбасу.

Про це в ефірі телемарафону Єдині новини заявив директор програми Демократія і належне врядування Міжнародного фонду “Відродження”, кандидат юридичних наук, експерт з питань місцевої демократії, інструментів громадської участі, місцевого розвитку Олексій Орловський.

– Новин про те, що має відбуватися з цими регіонами (Донбасу, – Ред.) після деокупації, фактично немає. І на відміну від Криму (і це добре, що ведеться відповідна розмова), по Донецькій та Луганській областях немає якихось платформ, на зразок Кримської платформи, – зауважив він.

Зараз дивляться

На його думку, треба повертатися до питань майбутнього цих двох областей України. 

– Тут дуже важливо, аби ми почали цю політичну дискусію, почали проговорювати з суспільством, як бачить воно, зокрема, майбутнє Донецької та Луганської областей на період після деокупації. І тому наш фонд разом з нашими партнерами почав діалог з представниками державної влади, представниками громадянського суспільства, представниками органів місцевого самоврядування, воєнних адміністрацій, якраз Донецької та Луганської областей, – наголосив Олексій Орловський.

Повоєнна відбудова Донбасу

Орловський зауважив, що важливо говорити про відбудову Донбасу вже зараз, оскільки це сприятиме формуванню певної політики з боку органів влади. Крім того, це має велике значення для переселенців та людей, які залишилися на окупованій території та мають проукраїнську позицію, а також для бізнесу.

– Тому ми і вирішили зайнятися ось такою достатньо складною тематикою, пов’язаною з інстутиційним відновленням Донбасу, щоб вона дійсно з’явилась в інформаційному полі України, – сказав він.

У рамках програми Демократія і належне врядування міжнародного фонду “Відродження” є чотири головні складові щодо повоєнного відновлення Донбасу.

І перша – як має виглядати система органів публічної влади на цих територіях після проведення деокупації. Це важливо, оскільки є розуміння, що після деокупації якийсь час не проводитимуться місцеві вибори, особливо це стосується тих регіонів, які майже 10 років перебувають не під контролем України.

Друге питання – це кадри для органів влади, а саме: де їх брати, хто та за яких умов поїде працювати у Донецьку та Луганську області.

– Третій блок питань, які ми на сьогодні почали опрацьовувати і вже маємо своє бачення – як має виглядати майбутнє адміністративно-територіального устрою цих регіонів. Тому що ми розуміємо, що через активні бойові дії, через виїзд, через руйнування бізнесу основа для самодостатнього функціонування територіальних громад підірвана, – говорить Олексій Орловський.

Четверта складова – необхідність сформувати підходи на випадок, якщо на Донбасі деякий час не проводитимуться вибори та будуть відсутні органи місцевого самоврядування. Тут важливо визначити, яким чином долучатимуть мешканців Донбасу до процесів комунації на територіях Донецької та Луганської областей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 18:20:22