Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

як продовжити і куди звертатися

За час повномасштабної війни, а саме з січня 2022 року до червня 2023-го, рідну домівку залишило багато українців. З них понад 2 млн осіб так і не повернулися назад, вони продовжують будувати життя в інших країнах світу. Тож питання завершення дії того чи іншого документа наразі доволі актуальне. Цього разу разом з керуючими партнерами юридичної компанії Муренко, Курявий і Партнери Олександром Курявим та Нікітою Муренком розберемося, що робити та куди звертатися, щоб продовжити закордонний паспорт.

Чи можна продовжити термін дії закордонного паспорта за кордоном

Українці, перебуваючи у тій чи іншій країні, можуть продовжити термін дії закордонного паспорта за спрощеною процедурою.

– Під час дії воєнного стану на території України нашим громадянам, які перебувають поза межами рідної країни, можна продовжити термін дії закордонного паспорта. Передусім спрощення процедури оформлення та/або продовження строку дії відповідного документа орієнтоване на тих українців, які через збройну агресію РФ проти нашої держави були вимушені залишити домівки, – кажуть юристи.

Закінчився термін дії закордонного паспорта за кордоном: що робити

Українцю, термін дії закордонного паспорта якого збіг, потрібно прийти до посольства або консульства та подати відповідну заяву.

Зараз дивляться

– Щоб документи залишалися чинними і надалі, особі необхідно звернутися до дипломатичної установи (посольства або консульства) та подати заяву встановленого зразка щодо продовження терміну дії закордонного паспорта, – пояснюють керуючі партнери юридичної компанії Муренко, Курявий і Партнери Олександр Курявий та Нікіта Муренко.

Заява про продовження терміну паспорта подається власником документа особисто. Але лише тоді, коли людині вже виповнилось 18 років.

Якщо це дитина віком до 16 років, то відповідну заяву на продовження терміну дії закордонного паспорта повинні подавати її батьки або законні опікуни.

– Для продовження терміну дії паспорта для виїзду за кордон дитини віком до 16 років заява подається її законним представником або іншою особою на підставі довіреності, засвідченої в установленому законом порядку, – говорять експерти.

Для продовження терміну дії паспорта для виїзду за кордон неповнолітньої особи віком від 16 до 18 років заява подається або особою, на ім’я якої оформлено паспорт, або її законним представником.

Продовження закордонного паспорта: терміни подачі заяви

Подавати документи на продовження паспорта за кордоном можливо не раніше, ніж за два місяці до закінчення терміну його дії.

Що потрібно, щоб продовжити термін дії закордонного паспорта: документи та інструкція

Як зазначалося вище, повнолітня особа може самостійно подати документи на продовження терміну дії закордонного паспорта. Для цього, окрім відповідної заяви (яку краще заповнити до прибуття в установу), потрібні певні документи.

Отже, якщо власник паспорта старше за 16 років, підготуйте такі документи:

  • закордонний паспорт, термін дії якого необхідно продовжити;
  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (за наявності).

– Якщо ж власнику паспорта менше 16 років, то перелік документів дещо ширший, – додають керуючі партнери юридичної компанії Муренко, Курявий і Партнери Олександр Курявий та Нікіта Муренко.

Отже, неповнолітній особі для продовження терміну дії закордонного паспорта з собою варто мати такі документи:

  • заповнену представником дитини заяву  (бажано до приїзду до установи);
  • закордонний паспорт, термін дії якого потрібно продовжити;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • у разі вклеювання фотокартки у закордонний паспорт неповнолітньої особи одночасно з продовженням терміну його дії, подаються два знімки дитини розміром 3,5 х 4,5 см;
  • дійсний паспорт законного представника неповнолітньої особи.

– Якщо йдеться про опіку чи піклування, то обов’язково потрібно додати ще документ, який підтверджує повноваження особи як законного представника. Це може бути рішення суду про встановлення опіки або піклування, – говорить юристи.

Важливим моментом продовження паспорта за кордоном є необхідність завірити документи штампом Апостиль.  Також вони мають бути перекладені українською мовою в установленому законом порядку.

– Документи, видані компетентними органами іноземної держави, подаються у легалізованому (йдеться про вимогу засвідчити документи штампом Апостиль, – Ред.) порядку. Також вони мають бути перекладені українською мовою та завірені в установленому законом порядку, – наголошують керуючі партнери юридичної компанії Муренко, Курявий і Партнери Олександр Курявий та Нікіта Муренко.

Для дитини, яка не досягла 16 років, є можливість разом з продовженням терміну дії закордонного паспорта також вклеїти фотокартку. Така опція здійснюється виключно за бажанням.

– У разі продовження терміну дії паспорта для виїзду за кордон дитині, яка не досягла 16 років, за бажанням її законного представника у такий документ поряд з позначкою про продовження терміну паспорта або на іншій сторінці, де є вільне місце, вклеюється фотокартка неповнолітньої особи. Зображення на знімку повинно відповідати досягнутому нею віку на момент продовження терміну дії паспорта для виїзду за кордон, – розповідають юристи.

Якщо ж власнику паспорта вже виповнилось 16 або 17 років, то вклеювання фотокартки здійснюється за її особистим бажанням.

– У разі продовження терміну дії закордонного паспорта неповнолітній особі віком від 16 до 18 років вклеювання фотокартки проводиться за бажанням дитини, – додають Олександр Курявий та Нікіта Муренко.

Скільки коштує продовжити закордонний паспорт

Згадана консульська дія вчиняється безкоштовно у день звернення, запевняють наші постійні експерти.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чи потрібен дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 09:02:26