Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені виявили найяскравіший об’єкт у Всесвіті: світить у 500 трлн разів сильніше за Сонце

Астрономи виявили найяскравіший об’єкт у Всесвіті. Йдеться про квазар J0529-4351, який за день “пожирає” зірку розміром із Сонце.

Учені зняли найяскравіший об’єкт у Всесвіті

Так, відкриття вдалося зробити за допомогою телескопа VLT Європейської Південної Обсерваторії – вчені проаналізували квазар і з’ясували, що він розвивається з рекордною швидкістю.

Квазари – це ядра галактик, що живляться надмасивними чорними дірами. Саме чорна діра дуже швидко поглинає сусідні зірки і зростає щодня.

Зараз дивляться

– Чорна діра в 17 мільярдів разів більша за масу Сонця і “з’їдає” зірку за день. Це робить її найяскравішим об’єктом у відомому Всесвіті, – зазначив астроном Австралійського національного університету Крістіан Вольф.

Утім, небезпеки космічне тіло для нас не становитиме – квазар настільки далеко від Землі, що промінь світла від чорної діри до нас дістався б за 12 млрд років.

Що стосується яскравості, то квазар у 500 трлн разів яскравіший за Сонце. Учені здивовані тим, що ми про таке гігантське космічне тіло дізналися тільки зараз, особливо на тлі інших, менших квазарів.

Науковці планують і далі вивчати цю чорну діру.

Це далеко не перше досягнення астрономів у 2024 році – у січні вчені відкрили новий тип зірок, назвавши їх старими курцями. Усе через хмари, які вони розкидають навколо себе перед смертю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 08:43:22