Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 19 лютого 2024

Фото: Факти ICTV

Україна може отримати від Сполучених Штатів більш далекобійні балістичні ракети ATACMS, якщо Конгрес США схвалить додаткове фінансування для Києва.

І поки президент Володимир Зеленський приїхав до бійців у Куп’янськ, що на Харківщині, на кордоні України з Польщею протестувальники почали блокувати просування пасажирських автобусів.

Що відбулося в Україні та світі за добу 19 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Зеленський в Куп’янську

Президент Володимир Зеленський прибув з неоголошеним візитом до Куп’янська, що на Харківщині.

Він відвідав батальйонний командний пункт 14 ОМБр імені князя Романа Великого, яка виконує бойові завдання з оборони Куп’янська на Харківщині.

На передовій глава держави ознайомився з оперативною ситуацією на відповідній ділянці фронту.

Комбриг Олексій Трубніков розповів президентові про досвід застосування дронів різних типів у зоні відповідальності та про особливості боротьби з ворожими БпЛА за допомогою систем РЕБ.

Також обговорили забезпечення технікою, боєприпасами та інші актуальні потреби воїнів. Зеленський поспілкувався з військовими та нагородив захисників.

Україна може отримати від США більш далекобійні ATACMS

Сполучені Штати розглядають можливість надати Україні ракети ATACMS більшого радіуса дії, ніж ті, які вже використовувала українська армія, повідомив американський телеканал NBC News з посиланням на американських чиновників.

За їхніми словами, після кількох місяців прохань з боку офіційного Києва адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб надати Україні нові потужні балістичні ракети великої дальності.

– Тепер США схиляються до постачання більш далекобійної версії ракети, сказали чиновники, що дасть змогу Україні завдавати ударів вглиб контрольованого Росією Кримського півострова, – пише NBC.

Представники оборонного відомства повідомили NBC News, що у США обмежений запас АТАСМS і що вони навряд чи направлять їх в Україну без грошей на поповнення американських запасів.

За словами двох американських чиновників, якщо Конгрес схвалить збільшення фінансування України, США можуть внести далекобійні системи ATACMS до одного з перших пакетів військової допомоги, оплачених за рахунок цих коштів.

Детальніше про ATACMS для України – читайте в матеріалі.

Фото: Getty Images

Смерть російського пілота Мі-8, який передав вертоліт Україні

В Іспанії знайдено тіло російського пілота вертольота Мі-8 Максима Кузьмінова, який перетнув кордон із Україною та передав авіатехніку українським військовим.

Цю інформацію представник ГУР Андрій Юсов підтвердив українським журналістам.

– Можемо підтвердити факт смерті, – заяви Юсов, коментуючи інформацію про Кузьмінова.

Своєю чергою Суспільне повідомляє, що тіло Кузьмінова знайшли в Іспанії.

Раніше в ЗМІ з’явилась інформація про нібито розстріл Кузьмінова в одному з міст Іспанії.

Знищено два літаки РФ

Уранці 19 лютого Повітряні сили ЗСУ знищили два російські літаки – Су-34 та Су-35С, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

– Ранок 19 лютого 2024-го. Східний напрямок. Ще мінус два винищувачі в окупантів, – йдеться у повідомленні Олещука.

Згодом командувач додав, що Су-35 впав в Азовському морі. А винищувач Су-34 знищили на Донеччині.

– Російські рятувальники доповіли, що пілот Су-35 дрейфує “лицем у воду” в Азовському морі. А система Cospas-Sarsat знову підказує, де шукати екіпаж Су-34, – написав він.

Деталі про збиття російських літаків – читайте на Фактах ICTV.

Епідситуація на Львівщині погіршується

У Львівській області за останній тиждень зафіксовано 14 247 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій, зокрема грипу А та Covid-19, повідомили в Департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.

У лікарнях минулого тижня перебували 23 пацієнти із коронавірусом та 183 – із грипом та ГРВІ.

Зафіксовано один смертельний випадок від грипу А, у чоловіка старше 65 років. Серед хворих найбільше дітей віком 5-14 років (28%) та осіб віком 30-64 роки (29%).

Епідемічний поріг перевищено у Червоноградському районі на 36,84% та у Львівському – на 15,95%.

Генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко повідомила, що на коронавірусну хворобу протягом тижня захворіло 156 мешканців Львівщини.

Один летальний випадок від Covid-19 зареєстровано у чоловіка віком старше 60 років, він був невакцинованим.

На польському кордоні заблокували проїзд автобусів

19 лютого погіршилась ситуація на кордоні України з Польщею. Тепер протестувальники почали блокувати проїзд автобусів із пасажирами.

Через це міністр інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові перемовини з очільником Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрою.

Україна очікує від поляків конкретних дій розв’язання проблеми загалом.

Речник Єврокомісії Олоф Гілл заявив, що у вівторок, 20 лютого, збереться Координаційна платформа ЄС з питань експорту і транзиту української агропродукції для пошуку рішень у зв’язку з блокадою польського кордону, заявив під час брифінгу

– Контакти продовжуються між Єврокомісією та всіма країнами-членами, кого це торкнулося. Ми вважаємо, що правильний форум для пошуку середньострокових та довгострокових рішень – це Координаційна група ЄС, яка збереться завтра, – сказав він.

За його словами, мирні демонстрації – це базові права в ЄС, проте насильству немає місця, а за забезпечення порядку відповідальні національні органи влади, які мають захищати пасажирські та вантажні перевезення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-19 21:10:39