Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Міноборони запровадило нову систему закупівель продуктів для ЗСУ

Фото: Факти ICTV

Міністерство оборони оголосило про запровадження нової архітектури закупівель продуктів для харчування військовослужбовців Збройних сил України.

Закупівля продуктів для ЗСУ

До травня 2023 року постачальники могли самостійно встановлювати ціни, за якими вони відвантажували харчі військовим частинам. Напередодні вони встановлювали низьку вартість на весь набір харчування, до якого входили всі продукти, щоб виграти тендер.

Після перемоги постачальник вносив зміни у вартість певних продуктів. У бік збільшення встановлювали ціни на масові групи товарів – овочі, фрукти, молочні продукти та м’ясо. Водночас знижували ціни на непопулярні товари, наприклад, полуницю чи лохину.

Зараз дивляться

– Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з’явилися сумновідомі яйця по 17 грн, – пояснили в Міністерстві оборони України.

Що змінилося

У Міністерстві оборони запровадили граничні ціни на продукти, вище яких компанії не можуть постачати продукти військовим.

Зокрема, раніше постачальники встановлювали закупівельну ціну на картоплю 16 грн за кг, то одному з тендерів Міноборони в грудні 2023 року вказало граничну ціну 10,35 грн. Так діяли з цінами на капусту (28 грн і 14,54 грн відповідно), цибулю (39 грн та 22,86 грн відповідно) та іншими товарами.

Тепер система передбачає дворівневу перевірку. Міноборони встановлює правила закупівель та перевіряє якість, а безпосередні закупівлі проводить нова агенція Державний оператор тилу. У Міноборони вважають, що розподіл обов’язків повинен ліквідувати корупційні ризики.

На сайті Prozorro вже анонсували перші тендери на закупівлю продуктів для військових ЗСУ за новою системою, яка стартуватиме з другого кварталу 2024 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-15 18:30:04