Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вчені США, Британії та Австралії співпрацювали з іранським університетом у розробці БпЛА: що відомо

Фото: Факти ICTV

Вчені з Великої Британії, Австралії та Сполучених Штатів співпрацювали в дослідженнях, пов’язаних із технологією безпілотників, з іранським університетом, який перебуває під міжнародними фінансовими санкціями та відомий своїми тісними зв’язками з військовими.

Про це повідомляє британська газета The Guardian.

Як йдеться у матеріалі, думки експертів з безпеки розділилися. Одні вважають спільне дослідження безпосереднім військовим застосуванням, а інші називають його потенційно дуже небезпечним.

Зараз дивляться

Що відомо про співпрацю британських та американських вчених з іранськими

Зазначається, що безпілотники іранського виробництва відповідальні за низку смертоносних атак з боку РФ на Україну, а також розробка цих БпЛА є пріоритетним для уряду Тегерану.

Проте журналісти The Guardian не знайшли доказів того, що дослідження суперечить будь-яким санкціям або порушує будь-які закони.

Дослідження було опубліковано в 2023 році Інститутом інженерів з електротехніки та електроніки, глобальною платформою, на якій проводяться рецензовані дослідження. Було розглянуто використання дронів, відомих як безпілотні літальні апарати у бездротових мережах і як вузли зв’язку.

– Технологія, представлена ​​в цьому документі, має пряме значення для військового використання. Вони включають можливість встановлювати нові канали зв’язку, коли супротивник розгортає перешкоди, що має безпосереднє відношення до бойових дій безпілотників в Україні, — сказав директор урядових досліджень IPVM Конор Хілі.

Тим часом на думку професора міжнародних і політичних досліджень Лодзького університету в Польщі Роберта Чулда – дослідження потенційно дуже небезпечне.

– Це погана ідея для будь-якого університету брати участь у цих проєктах. Будь-яка система зв’язку або повторюваних сигналів може легко мати військове застосування, – сказав Чулда.

Співавторами дослідження були дослідники з Університету Саутгемптона, Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, Університету Х’юстона та Технологічного університету Шаріфа в Тегерані.

Серед фінансових агенцій, перерахованих в опублікованому дослідженні, є урядові дослідницькі ради у Великій Британії, ЄС та Австралії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-14 21:32:12